Articole medicale

21.03.2022

Anevrismul cerebral: tratament minim invaziv de radiologie intervențională

Dr. Mihai jr. Creteanu

Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală

Anevrismul cerebral: tratament minim invaziv de radiologie intervențională

Tratarea anevrismelor cerebrale pe cale minim invazivă este posibilă în cadrul spitalului Arcadia din Iași prin embolizare, o procedură de radiologie intervențională care se realizează printr-o tehnică asemănătoare angiografiei, în condiții sigure pentru pacient, sub anestezie generală.

Cum se desfășoară procedura de embolizare a anevrismului cerebral? 

După anestezie, se va realiza o mică incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurală în care urmează să se introducă un tub de plastic ce facilitează manipularea echipamentului necesar intervenției. După această manevră se va administra heparina, un medicament ce împiedică formarea cheagurilor de sânge pe parcursul intervenției. Prin tubul menționat mai devreme se introduce un cateter, iar pe acesta un microcateter prevăzut în capăt cu un dispozitiv denumit „coil”. Cu ajutorul acestui dispozitiv se va închide anevrismul.

Odată ajuns la nivelul anevrismului, acest dispozitiv numit coil (fabricat din platină, extrem de fin) se va insera în deschizătura anomaliei vasculare și va umple anevrismul. În acest mod va bloca total sau parțial intrarea sângelui. Este posibil să fie nevoie de mai multe astfel de dispozitive pentru blocarea completă a anevrismului. Pe parcursul intervenției verificăm localizarea cateterului realizând angiograme repetate. În timpul intervenției se verifică în permanență localizare cateterului prin angiograme repetate. Angiograma presupune injectarea substanței de contrast pe cateter ce permite vizualizarea cateterelor și a sistemului vascular.

După montarea coil-ului se va controla angiografic rezultatul, iar dacă a fost închis anevrismul, se va aplica un microcurent ce va induce desprinderea coil-ului de microcateter. Urmează apoi retragerea tuturor cateterelor, iar tubul se mai poate lăsa pe loc timp de câteva ore.

Există și cazuri în care anevrismul este tratat prin montarea unui stent deviat de flux (flow diverter). Acesta este poziționat în față orificiului anevrismul și în timp va fi  înglobat în peretele vascular, iar anevrismul se va tromboza și diminua în dimensiuni.

După finalizarea investigației, se vor îndepărta cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se va aplica compresiunea arterei folosite. Pentru a se obține compresia, se va pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 12-24 de ore pentru a se evita sângerările.

Cât durează intervenția de embolizare a anevrismului cerebral?

Procedura de embolizare durează de obicei 2-3 ore, iar durata spitalizării este de 2 zile.

Embolizarea anevrismului cerebral este o intervenție dureroasă?

Având în vedere faptul că de efectuează sub anestezie generală, pacientul nu simte nimic. După intervenție, se poate resimți un disconfort în zona inciziei. În funcție de nevoie, se administrează analgezice. 

Avantajele embolizării anevrismului cerebral nerupt

Embolizarea anevrismului cerebral nerupt este o procedură de radiologie intervențională cu multiple avantaje pentru pacient:

  • această intervenție duce la scăderea riscului de ruptură;
  • reduce simptomatologia;
  • poate reduce dimensiunile unui anevrism considerat anterior inoperabil;
  • nu implică craniotomie;
  • procedura este minim invazivă;
  • spitalizare de scurtă durată și recuperare rapidă.

După procedură, pacientul va bea cel puțin 2 litri de apă pentru a facilita eliminarea substanței de contrast, va mai face o electrocardiogramă de control, iar pansamentul de la locul puncției se va scoate după 12ore. La 6 luni de la intervenție, se va face verificarea stadiului anevrismului prin realizarea angiografiei.

Embolizarea anevrismului cerebral este o soluție terapeutică minim-invazivă, realizată prin ghidaj radiologic, cu un impact semnific în prevenția complicațiilor anevrismului cerebral. Această procedură de radiologie intervențională se realizează în Spitalul Arcadia. Pentru programare, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor