Articole medicale

27.10.2021

Arcadia: consultația de medicină internă salvează vieți

Dr. Andreea Marcu

Medic specialist Medicină internă, Gastroenterologie

Arcadia: consultația de medicină internă salvează vieți

O pacientă în vârstă de 50 ani, fără probleme de sănătate cronice, a ales să se prezinte la o consultație de Medicină internă în Arcadia, în urma apariției unor simptome, moderate ca intensitate, prezente de o perioadă relativ scurtă de timp. Pacienta acuza durere abdominală localizată în etajul superior, ulterior tuse seacă și dispnee de efort (scăderea toleranței la efort).
Consultul periodic, anual, de medicină internă este important chiar în lipsa unor simptome. Completat de ecografia abdominală, acesta oferă o evaluare de ansamblu a stării de sănătate și este, de multe ori, un valoros punct de plecare către recomandarea unor investigații suplimentare atunci când este cazul.
În timpul consultației de Medicină internă, la examenul clinic nu s-au constatat elemente patologice  specifice cu excepția unei dureri moderate la palparea abdomenului în partea superioară, fără modificări ale statusului hemodinamic.  Dr. Andreea Marcu, medic specialist Medicină internă și Gastroenterologie, a continuat consultația cu o ecografie abdominală minuțioasă, un instrument ideal de examinare modernă, neinvazivă, nedureroasă, cu rol important în stabilirea diagnosticului.

Embolia pulmonară, a treia cauză cardiovasculară de deces
 

În urma ecografiei abdominale, s-a vizualizat prezența unui tromb (cheag) în vena cavă inferioară, care ridica suspiciunea de embolie pulmonară, prin migrarea unui fragment de cheag în circulația plămânilor. Investigațiile ulterioare realizate în Rețeaua Medicală Arcadia, ecocardiografie și computer tomograf, au confirmat diagnosticul. Embolia pulmonară este o complicație gravă a trombozei venoase profunde care poate pune viața în pericol și necesită tratament imediat. Această afecțiune este a treia cauză cardiovasculară de deces la nivel european.

Diagnosticul precoce în embolia pulmonară este esențial pentru instituirea rapidă a tratamentului adecvat. De multe ori, însă, această afecțiune nu are, la început, simptome specifice.
Concluzia care se desprinde din acest caz, diagnosticat cu succes, subliniază importanța prezentării la medic atunci când apar modificări ale condiției obișnuite de sănătate, dar și necesitatea controalelor periodice, chiar în lipsa oricărui simptom, deoarece un diagnostic și un tratament corect, instituit precoce, reprezintă o șansă la o viață sănătoasă.
Consultul de medicină internă, completat de evaluarea paraclinică standard (teste de laborator, electrocardiogramă și ecografie abdominală) oferă o evaluare de ansamblu a stării de sănătate și reprezintă, de multe ori, un valoros punct de plecare către recomandarea unor investigații suplimentare atunci când este cazul.

 

Powered by Froala Editor