Articole medicale

14.07.2022

Caz chirurgical complex, soluționat cu succes în Spitalul Arcadia

Dr. Dragos Iulian Chichirau

Medic specialist Chirurgie generală

Caz chirurgical complex, soluționat cu succes în Spitalul Arcadia

O pacientă de 56 ani din Neamț s-a prezentat în Ambulatoriul de specialitate Arcadia pentru un consult la Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, cu o eventrație, adică o ruptură a peretelui abdominal apărută în zona intervențiilor chirurgicale anterioare, care dus la ieșirea sub piele a intestinului subțire, a intestinului gros (colonul) și a stomacului.

Tomografia computerizată (CT), recomandată de Dr. Dragoș Chichirău, a relevat o serie de alte afecțiuni: în abdomen erau prezente colecții care infiltrau rădăcina intestinului subțire, intestinele erau aderente între ele și cu pielea, exista o fistulă o comunicare anormală între intestin și intestin și între intestin și piele.

Pacienta deținea antecedente personale patologice importante, mai ales cardiovasculare: hipertensiune arterială, insuficiență venoasă profundă, trombocitoză esențială, trombofilie în formă severă (o afecțiune periculoasă, cu risc chirurgical de sângerare foarte mare) și tromboză de venă portă. Pe de o parte pacienta era predispusă la o sângerare foarte mare, pe de altă parte prezenta un risc foarte mare de a forma cheaguri de sânge.
Trombofilia și trombocitoza au provocat în trecut complicații chirurgicale mari: un infarct în intestinul mezenteric, adică o afecțiune care implică, din cauza lipsei de vascularizare, necrozarea și moartea intestinului. A fost operată în urgență, iar în cadrul intervenției s-a realizat o enterectomie (tăierea intestinului) care s-a complicat cu o fistulă și peritonită generalizată. În cadrul unei intervenții chirurgicale ulterioare s-a retăiat din intestin, s-a lăsat deschis abdomenul și s-a montat un aparat pentru închidere treptată. Evoluția a fost foarte lentă și foarte dificilă, iar pacienta a stat internată în spitalul respectiv timp de câteva luni. După o evoluție relativ bună, pacienta a dezvoltat o nouă complicație: eventrația cu care s-a prezentat la Spitalul Arcadia.

În urma analizei rezultatelor investigațiilor s-a intervenit chirurgical. Echipa operatorie a fost formată din Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, Dr. Mihaela-Mădălina Gavrilescu, medic specialist Chirurgie Generală și Dr. Gabriela Burlacu, medic specialist ATI. În cadrul intervenției, care a fost de o complexitate foarte ridicată și care a durat aproximativ 4 ore, au fost scoase masa de intestine afectate și țesutul de deasupra – pielea, iar colecțiile prezente la baza rădăcinii intestinului subțire, abcese dezvoltate în urma operației anterioare, au fost drenate. S-a realizat lavaj (spălarea abdomenului) și abdomenul a fost închis cu dificultate cu fire armate speciale.
La 24 ore de la intervenție, pacienta a dezvoltat o hemoragie digestivă superioară din intestine. Aceasta a fost gestionată de Dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar ATI, Coordonator Anestezie Terapie – Intensivă, prin tratament conservator, inclusiv transfuzii sanguine. S-au administrat hemostatice și pacienta a fost echilibrată din punct de vedere hidroelectrolitic, revenindu-și lent.

„Este un caz particular având în vedere multiplele patologii asociate. Tulburările de coagulabilitate a sângelui pot trece dintr-o extremă în alta. La operațiile anterioare prezentării pacientei la Arcadia s-au format cheaguri care au blocat vase de sânge importante și au afectat intestinele. De data aceasta, corpul a reacționat diferit și a apărut sângerarea. Totodată, intervenția a fost complexă din punct de vedere al complicațiilor locale rămase în urma intervenției anterioare”, precizează Dr. Dragoș Chichirău.

În cea de-a 8-a zi au fost suprimate drenajele. Internarea a durat 10 zile, pacienta fiind externată după controlul de rigoare într-o stare foarte bună.

Spitalul Arcadia este cel mai mare spital privat din Nord-Estul României, cu o activitate de excepție în peste 20 de specialități chirurgicale și reunește o echipă medicală cu experiență internațională, care oferă soluții moderne de tratament chirurgical minim-invaziv atât pentru copii, cât și pentru adulți. Sistemul integrat de servicii medicale pe care este fondată rețeaua medicală Arcadia reprezintă premisele diagnosticării corecte și tratamentului complet și personalizat, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.