Articole medicale

25.06.2021

Cistita, infecție a tractului urinar

Dr. Simona Coconel

Medic specialist Medicină internă

Cistita, infecție a tractului urinar

Cistita este inflamația vezicii urinare ce poate fi cauzată de multe condiții (infecții bacteriene, virale, fungice, medicamente, iradiere, autoimunitate). Cea mai frecventă formă este cistita bacteriană.

Afecțiunea poate apărea la persoane sănătoase, femei în perioada de premenopauză, în forme ușoare, cistite necomplicate. Formele complicate apar la persoane cu anomalii anatomice sau funcționale ale tractului urinar (de exemplu: calculi, prostată mărită), boli renale, diabet, la pacienții cu imunitate scăzută (chimioterapie, cancer, infecții HIV), pacienții supuși unor manevre instrumentale urologice (cistografii, sonde urinare), pacienții cu vârste extreme și pot necesita spitalizare.
Femeile, din cauze anatomice, dezvoltă frecvent  această infecție. Conform statisticilor, una din cinci femei suferă în timpul vieții de o cistită.
Cistitele la bărbații sub 50 ani sunt foarte rare și sunt asociate cu anomalii ale tractului urinar și cu infecții ale tractului genital (prostatite, epididimite, orhite).

Simptomele cistitei
 

Cistitele se manifestă prin simptome ca: disurie (durere și dificultate la urinare), polachiurie (micțiuni frecvente), urină tulbure sau cu sânge, disconfort abdominal în etajul inferior, senzație de vezică plină, toate în absența secrețiilor genitale și iritațiilor mucoasei perineale, care pot duce la confuzii.

De asemenea, prezența febrei reprezintă un semn de ascensiune a infecției spre rinichi sau infecții ale ale tractului genital (prostata, epididim, testicole) în cazul bărbaților.

Diagnosticul, în urma consultului de specialitate, se pune pe baza simptomatologiei și examenului de urină. Urocultura este necesară în cazul infecțiilor recidivante (mai mult de două episode în ultimele șase luni sau mai mult de trei episode în ultimul an), a pacienților vârstnici, la cei cu sonde urinare și celor cu imunitate scăzută sau cu tratament antibiotic recent.

Tratamentul cistitei
 

20-40 % dintre femeile aflate în premenopauză se pot vindeca spontan cu hidratare adecvată, odihnă și suplimente alimentare. De obicei, dacă simptomatologia nu se ameliorează în 24- 48 h este necesar tratamentul antibiotic.
Tratamentul antibiotic este ales în funcție de alergii și comorbidități.
Cistita se poate complica prin ascensionarea infecției către rinichi cu pielonefrita și sepsis.

Prevenția cistitei
 

Prevenția cistitelor se realizează prin hidratare suficientă, combaterea constipației, toaletă riguroasă a regiunii perianale, urinat post contact sexual. În cazul cistitelor recidivante, pe lângă măsurile generale prezentate, prevenția se face prin administrare de antibiotic pe termen de 3-6 luni sau administrare antibiotic post contact sexual și vaccin cu administrare orala.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor