Articole medicale

31.07.2017

Cistoscopia la copii

Dr. Codruta - Olimpiada Iliescu

Medic primar Pediatrie, Nefrologie pediatrică

Cistoscopia la copii

Cistoscopia (endoscopia vezicală) este o investigație medicală care se realizează cu ajutorul unei sonde speciale dotate cu cameră video, în timpul căreia medicul vizualizează suprafața internă a uretrei (canalul prin care se evacuează urina din organism) și a vezicii urinare.

Cistoscopia poate fi executată atât cu rol diagnostic, cât și pentru executarea unor proceduri terapeutice.

Când se folosește cistoscopia diagnostică

Cistoscopia poate elucida cauza unor probleme ale tractului urinar, atunci când alte metode de explorare imagistică nu aduc medicului suficiente informații pentru stabilirea unui diagnostic.

Cistoscopia efectuată la copii poate stabili cauza următoarelor tulburări sau afecțiuni:

 • incontinența urinară (eliminarea involuntară de urină);
 • hematuria (urinarea cu sânge);
 • disuria (dificultatea sau durerea la urinare);
 • retenția de urină (imposibilitatea de a urina);
 • infecțiile urinare repetate care nu răspund la tratament;
 • malformațiile tractului urinar: refluxul vezico-ureteral, stenozele uretrale congenitale, valva de uretră posterioară, ureterocelul, diverticulul vezical congenital;
 • vezica neurogenă.


De asemenea, cistoscopia se utilizează și pentru prelevarea de biopsii.

Cistoscopia în scop terapeutic

Prin intermediul cistoscopiei se pot realiza următoarele proceduri terapeutice:

 •  injectarea de substanțe care să împiedice refluarea urinii în uretere în refluxul vezico-ureteral;
 • rezolvarea endoscopică a malformațiilor obstructive ale tractului urinar: rezecția valvei de uretra posterioară, plasarea stenturilor sau a cateterelor ureterale în obstrucțiile joncțiunii pielo-ureterale sau uretero-vezicale, rezecția ureterocelului obstructiv;
 • rezolvarea endoscopică a diverticulului vezical congenital;
 • pentru extragerea calculilor (pietrelor) din vezica urinară, procedură care este precedată de zdrobirea prin tehnica laser sau cu ajutorul ultrasunetelor a calculilor, urmată de aspirarea cistoscopică a fragmentelor obținute;
 • injectarea intradetrusoriană de toxină botulinică în vezica neurogenă cu complianță scăzută și presiune intravezicală crescută.


Desfășurarea cistoscopiei

Investigația durează între 5 - 10 minute și nu provoacă durere sau un disconfort pronunțat.
Procedura de cistoscopie se realizează sub analgosedare, într-o sală special amenajată, în condiții stricte de asepsie (sterile), capabile să asigure o examinare confortabilă, atentă și fără grabă, pentru a surprinde toate detaliile anatomice sau funcționale vizate.

Se utilizează un tub flexibil subțire, adaptat vârstei și calibrului uretrei copilului.
Componența optică a aparatului permite captarea imaginilor pe un monitor, care va ghida medicul în timpul explorării vezicii. 

La începutul procedurii, medicul introduce cistoscopul în uretră și examinează cu atenție pereții acesteia, etapă denumită uretroscopie.
Ulterior, medicul avansează în vezica urinară și introduce în interiorul ei un lichid steril (ser fiziologic sau apa sterilă), ceea ce permite destinderea pereților vezicii. Vizualizarea acestora este optimă atunci când vezica urinară este plină.

În cazul cistoscopiei efectuate în scop terapeutic, mediul va introduce instrumentele necesare pe tija endoscopului.

Ce trebuie să știe părinții despre cistoscopia efectuată la copii

Pregătirea pentru cistoscopie
impune efectuarea unei uroculturi cu câteva zile înainte de programarea pentru procedură. Urocultura trebuie să fie negativă pentru ca investigația să poată avea loc.
Părinții vor informa medicul, dacă e cazul, despre toate medicamentele care îi sunt administrate copilului în mod curent.

Procedura de cistoscopie necesită internare ulterioară 24h. Cistoscopia este o procedură cu un risc redus de complicații sau de efecte secundare.
Cele mai frecvențe complicații care pot rezulta după o cistoscopie sunt:
- infecțiile urinare: 2,7 % dntre pacienții supuși unei endoscopii vezicale pot dezvolta o cistită. Aceasta poate fi însă evitată prin administrarea profilactică de antibiotic.
- disuria, polakiuria, hematuria sunt simptome care pot sugera o infecție urinară a vezicii, dar ele pot să apară și în primele câteva ore după endoscopia vezicală și durează maximum 2 zile, fără să fie însă determinate de o infecție. Aceste manifestări  pot fi combătute prin administrarea de antiinflamatorii (supozitoare cu Ibuprofen) și hidratare corectă.
- febra > 38, 5 grade Celsius apărută în primele 2 zile după efectuarea cistoscopiei poate indica o infecție urinară înaltă (pielonefrită) și impune spitalizarea copilului.
 

Centrul de Pediatrie Arcadia este singura unitate privată din regiune în care se realizează în acest moment cistoscopia la copii (atât diagnostică, cât și terapeutică).
Puteți obține mai multe informații în vederea unei programări pentru investigație apelând linia de Call Center Arcadia – 0232 920.