Articole medicale

20.06.2022

Clamparea întârziată a cordonului ombilical

Dr. Elena Matei

Medic primar Neonatologie, Pediatrie

Clamparea întârziată a cordonului ombilical

Clamparea întârziată a cordonului ombilical constă în prelungirea timpului dintre nașterea copilului și pensarea cordonului ombilical.

Clamparea întârziată a cordonului ombilical permite transferul unei cantități mai mari de sânge de la placentă la copil, crescând volumul sanguin al copilului cu până la o treime. Se produce, așadar, creșterea cantității de fier din sânge și creșterea depozitului de fier al nou-născutului, care este vital pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului acestuia.

Deși există multe dezbateri cu privire la momentul optim pentru efectuarea clampării, Organizația Mondială a Sănătății recomandă pentru toate nașterile clamparea tardivă a cordonului ombilical (1 până la 3 minute). Cu toate acestea, clamparea întârziată nu este recomandată dacă nou-născutul este asfixiat și are nevoie de resuscitare imediată.

Care sunt beneficiile?

Unele studii noi au descoperit că întârzierea clampării cordonului ombilical poate avea efect pozitiv atât asupra prematurilor, cât și asupra bebelușilor născuți la termen. Aceste beneficii includ creșterea transfuziei placentare, o creștere cu 60% a celulelor roșii și o creștere cu 30% a volumului sanguin neonatal, conferindu-i nou-născutului o porție suplimentară de hemoglobină și celule stem.

Un alt beneficiu este scăderea riscului de anemie prin deficit de fier. Prin efectuarea clampării întârziate a cordonului ombilical o cantitate suplimentară de 40 până la 50 mg/kg de fier se transferă nou-născutului, ceea ce reduce riscul ca bebelușul să sufere de efectele secundare severe asociate deficitului de fier, cum ar fi tulburările cognitive și probleme ale sistemului nervos central. Sângele primit în plus îl ajută pe copil să facă față mai bine trecerii de la viața din uter, unde totul îi este asigurat de placentă, către lumea exterioară. Plămânii primesc mai mult sânge, schimbul de oxigen putând avea loc fără probleme.

Beneficiile depășesc riscurile?

Se spune că nou-născuții la care s-a realizat clamparea întârziată a cordonului ombilical prezintă un risc mai mare de policitemie, hiperbilirubinemie și detresă respiratorie. Cu toate acestea, cercetările efectuate nu susțin riscul apariției acestor afecțiuni la bebeluși.

Hiperbilirubinemia apare atunci când crește nivelul de bilirubină din sânge, bilirubina rezultând din distrugerea globulelor roșii. Acumularea de bilirubină determină o nuanță gălbuie a ochilor și a pielii numită icter.
Se presupune că în cazul bebelușilor la care s-a realizat clamparea întârziată a cordonului ombilical ar putea exista o incidență mai mare a hiperbilirubinemiei din cauza creșterii rezervelor de fier și, în consecință, un risc crescut de icter. Alte studii au relevat că nu există o diferență semnificativă între nivelurile medii ale bilirubinei serice între cele două categorii de nou-născuți, ceea ce înseamnă că nu există un risc crescut de icter la copiii la care s-a întârziat clamparea cordonului ombilical.

Policitemia apare atunci când există un exces de globule roșii în circulație. Acest lucru poate cauza probleme respiratorii, circulatorii și poate duce și la hiperbilirubinemie. Cu toate acestea, există studii care susțin că nou-născuții la care s-a întârziat clamparea cordonului ombilical nu ar fi fost expuși la un risc crescut de a dezvolta policitemie.

Detresa respiratorie
Se sugerează că absorbția întârziată a lichidului pulmonar din cauza creșterii volumului sanguin ar putea provoca tahipnee tranzitorie (adaptare respiratorie dificilă la viața extrauterină), însă studiile derulate au ajuns la concluzia că nu există diferențe cu privire la riscul de detresă la nou-născuții la care s-a efectuat clamparea tardivă a cordonului ombilical la naștere.
Clamparea cordonului ombilical nu se va întârzia în situația în care un nou-născut are nevoie de resuscitare imediat după naștere.

Există riscuri materne asociate clampării întârziate a cordonului ombilical?

Nu există dovezi statistice care să demonstreze că întârziarea clampării cordonului ombilical poate duce la creșterea riscului de hemoragie postpartum.

Concluzii

Beneficiile clampării întârziate a cordonului ombilical sunt:

 • creșterea nivelului de fier la bebeluș, ceea ce ajută la creșterea și dezvoltarea fizică și emoțională a acestuia;
 • cantitate crescută de celule stem, care ajută la creșterea bebelușului și la susținerea sistemului imunitar;
 • șanse reduse de anemie în primele luni de viață.

Beneficiile clampării întârziate a cordonului ombilical la un copil prematur sau cu greutate mică la naștere sunt:

 • tensiune arterială mai mare;
 • cantitate mai mare de celule roșii în sânge;
 • mai puține transfuzii de sânge;
 • risc mai mic de infecție;
 • risc mai mic de hemoragie intraventriculară;
 • risc mai mic de enterocolită ulceronecrotică.

Nu se recomandă întârzierea clampării cordonului ombilical în următoarele situații:

 • dacă bebelușul are nevoie de reanimare neonatală (are dificultăți respiratorii, este deprimat sau are o infecție);
 • dacă mama sângerează puternic;
 • dacă există o problemă cu placenta (placentă praevia, abrupție placentară etc.).

Beneficiile clampării întârziate a cordonului ombilical depășesc riscurile ipotetice. De asemenea, nu există dovezi care să susțină că sugarii născuți la termen nu pot obține aceleași beneficii din clamparea întârziată a cordonului ombilical ca bebelușii prematuri.

Clamparea tardivă a cordonului ombilical se realizează în siguranță la Maternitatea Arcadia. Pentru informații și programări, pacientele au la dispoziție numărul de telefon 0232 920 – Call Center Arcadia.