Articole medicale

27.09.2021

Consultul neonatologic prenatal

Dr. Elena Matei

Medic primar Neonatologie, Pediatrie

Consultul neonatologic prenatal

Consultul prenatal sau prima voastră întâlnire cu medicul neonatolog are loc la Arcadia la 36 de săptămâni de sarcină, după o programare prealabila prin Call Center. Te invităm să te prezinți cu dosarul medical, care cuprinde toate investigațiile din timpul sarcinii. Medicul neonatolog va face o anamneză amănunțită și va verifica dosarul de sarcină care include atât analize, cât și ecografii efectuate în sarcină. De asemenea, în cadrul întâlnirii cu medicul neonatolog, vei afla ce se întâmplă cu bebelușul, de la naștere și până la externarea din maternitate. Veți fi informați și consultați în administrarea oricărui tratament/analize asupra noului născut, explicându-se în detaliu în ce constau și care sunt beneficiile lor.

Testele și intervențiile standard pentru nou născut sunt:

 • Scorul Apgar - se evaluează la 1 minut după naștere: bătăile cordului fetal, respirațiile, culoarea tegumentelor, tonusul și reactivitatea la stimuli. Fiecare parametru se notează de la 0-2. Apgar 8-10 este normal, iar sub 8 se impun manevre imediate de reanimare. Nou născuții cu Apgar mic la naștere vor necesita supraveghere ulterioară în Secția de Terapie Intensivă Neonatală.
 • Ora magică, „skin to skin”, plasarea nou-născutului imediat după naștere, pe abdomenul mamei, acoperirea cu un scutec cald și lăsarea lui până la o oră după naștere, doar dacă starea clinică a acestuia permite acest lucru.
 • Brățara de identificare (nume, prenume, greutate, sex, ora nașterii).
 • Cântărirea și măsurarea, monitorizarea temperaturii, monitorizarea parametrilor vitali.
 • Vitamina K1 - se administrează o doză imediat după naștere pentru a preveni formele grave de hemoragie la nou-născuți.
 • Administrarea vaccinurilor, conform schemei naționale în vigoare, se va face după prealabila informare a părinților și doar cu acordul acestora. Primul vaccin împotriva hepatitei B se administrează în primele 24 de ore după naștere, iar cel de-al doilea, împotriva tuberculozei, după 48 de ore de viață.
 • Analizele standard se efectuează la nou născuți după naștere: hemoleucograma, grup sanguin și Rh, monitorizarea glicemiei; în cazuri deosebite se recoltează și analize suplimentare după prealabila informare a părinților.
 • Alimentația nou-născutului - dacă este stabil clinic se încurajează alăptatul precoce sub îndrumarea personalului medical special instruit. În plus, există și un consultant de lactație IBCLC disponibil.
 • Instruirea mămicilor în ceea ce privește îngrijirea nou-născutului (schimbarea scutecului, baia, toaleta cordonului ombilical etc.) se va face pe toată perioada internării în maternitate de către personalul medical.
 • Testarea auzului se va face la toți nou-născuții înainte de externarea din maternitate.
 • Testarea metabolică împotriva hipotiroidiei și fenilcetonuriei - un test simplu, dar foarte important în depistarea acestor afecțiuni ce pot afecta dezvoltarea normală a bebelușilor. Testul metabolic pate fi extins opțional la 50 boli de metabolism.
 • Investigații/intervenții suplimentare. În cazuri speciale, în cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia, pot fi făcute: ecografii, secționare fren, consult ortopedic, consult dermatologic, după informarea și cu acordul părinților.

Maternitatea Arcadia – în siguranță, de la prima ecografie la prima îmbrățișare
 

Echipa medicală de neonatologie asigură 24/24 ore preluarea nou născutului de la sala de naștere, urgențele neonatale, monitorizarea și tratamentul nou-născuților aflați în terapie intensivă. Se realizează și consilierea mamei și suportul pentru îngrijirea nou născutului sănătos aflat în sistem rooming-in.

Întreaga echipă medicală este alături de părinți și bebeluși, pe toată perioada sarcinii, a nașterii și după naștere.

Powered by Froala Editor