Articole medicale

21.05.2021

Copilul calcă spre interior? Artroerezis, metodă chirurgicală minim-invazivă pentru corecția piciorului plat-valg la copii

Dr. George Ionut Maftei

Medic primar Ortopedie pediatrică

Copilul calcă spre interior? Artroerezis, metodă chirurgicală minim-invazivă pentru corecția piciorului plat-valg la copii

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care părinții se adresează medicului ortoped pediatru este pentru a afla de ce copilul are un mers vicios, inestetic, „calcă spre interior” și, pe deasupra, se mai și împiedică. Piciorul plat-valg sau pes plano-valgus (PPV) este adesea cauza acestei serii de simptome.

Prezent la toți copiii până la vârsta de 3 ani, sub denumirea de „fat foot” sau „picior gras”, aspectul de picior plat este dat de pernuța de grăsime prezentă în talpă, care maschează arcada plantară. Acesta nu este un picior plat adevărat sau cel puțin nu-l putem diagnostica la această vârstă ca fiind un picior plat. Pentru segmentul de vârstă 2-3 ani se recomandă doar un consult de rutină la medicul ortoped pediatru, prima reevaluare ortopedică după cea de la naștere care include ecografia de șold.

Preșcolarii au majoritatea, mai ales fetițele, un aspect de PPV cauzat de hiperlaxitatea, adică elasticitatea crescută care este caracteristică vârstei. Cu alte cuvinte, majoritatea copiilor de 4-7 ani  au un PPV „normal”. Însă vizita la ortopedul pediatru este recomandată pentru a avea un punct de plecare în urmărirea evoluției sau pentru a depista eventualele asimetrii. Asimetria este cuvântul cheie pentru că o asimetrie între membrele inferioare ne face să suspectăm prezența unei afecțiuni.

Când este necesar tratamentul pentru piciorul plat-valg?
 

Școlarii și adolescenții (8-14 ani) cu această afecțiune au nevoie de tratament ortopedic.

Aproximativ 25% sau 1 din 4 dintre cazurile de PPV necesită tratament ortopedic și aproximativ 75% sau 3 din 4 îl solicită. PPV la această vârstă este vizibil, inclusiv când pacientul este încălțat, ba uneori chiar mai vizibil, mai ales când încălțămintea este mai puțin nouă și a avut timp să se erodeze, caracteristic, pe marginea internă.

Dacă pacientul a venit la consulturile periodice recomandate, respectiv ecografia de șold, la consultul de la 2-3 ani și la cel de 4-7 ani, vom avea acces la informații foarte importante privind modul și ritmul în care a evoluat PPV-ul. Adică dacă s-a ameliorat, dacă s-a menținut sau dacă s-a agravat odată cu dezvoltarea sistemului osteo-muscular și articular.

Se recomandă tratamentul atunci când:

  • apar dureri, fie date de poziția vicioasă a gleznei, fie de către bătăturile care apar;
  • mersul dificil sau alergatul dificil duce la multe căzături;
  • sprijinul asimetric duce la încărcarea inegală a greutății;
  • apare dificultatea de a purta un anumit fel de încălțăminte;
  • nu în ultimul rand, apare deficitul estetic sau stigmatizarea socială.

Intervenția de artroerezis, metodă de tratament minim-invaziv
 

Din păcate, nu sunt studii care să demonstreze eficiența tratamentului conservator, prin masaj, gimnastică, anumite exerciții fizice etc.
Tratamentul prin ortezare, respectiv aplicarea de susținătoare plantare sau talonete, poate ajuta în unele cazuri. Ceea ce trebuie să înțelegem însă este că vom avea o corecție parțială, temporară, exclusiv în momentele când pacientul este încălțat.
Tratamentul chirurgical este singurul care corectează complet și permanent, asigură îmbunătățirea calității vieții pacientului, evitarea degradării articulare și apariția eventualelor sechele evolutive.

Intervenția de artroerezis este cea mai elegantă și eficientă metodă de tratament. Intervenția este minim invazivă. Se realizează o incizie de 1-2 cm și se introduce sub control radioscopic șurubul ce asigură corecția. Șurubul este extra-articular și extra osos, deci nu blochează creșterea, articulațiile, nu lezează osul și nu dă durere, iar riscul de sângerare este minim. Întregul proces chirurgical durează în medie 30 minute, iar riscurile sunt mult mai mici.
Recuperarea este imediată. Majoritatea intervențiilor nu necesită imobilizare ghipsată după și mersul se poate relua progresiv, aproape imediat. Cicatricea este practic invizibilă la aproximativ 6-12 luni.

La Arcadia, în exclusivitate regională, se realizează intervenția chirurgicală de artoerezis, o metodă de tratament minim invaziv a piciorului plat-valg.

Pentru programarea unei consultații la Ortopedie Pediatrică, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor