Articole medicale

27.05.2013

De 1 iunie, evaluări oftalmologice gratuite pentru copii

De ziua lor, copiii ieșeni vor putea face evaluări oftalmologice gratuite, indiferent de problema pe care părinții vor să o investigheze. Serviciile de evaluare vor fi oferite la Centrul Medical Arcadia Sărărie de către conf. dr. Camelia Bogdănici, reputat medic oftalmolog, iar acțiunea face parte din programul de servicii medicale gratuite „Consultația deschisă", lansat de rețeaua Arcadia în luna februarie a acestui an.

Campania de screening oftalmologic gratuit are ca scop identificarea timpurie a problemelor de vedere la copii între 0 și 16 ani, cu beneficii deosebite pentru ca tratamentul să fie instituit la timp și în mod eficient. Acțiunea se va desfășura sâmbătă, 1 iunie, între orele 10:00-15:00, la Centrul Medical Arcadia Sărărie. Prin colaborarea dintre Arcadia și conf. dr. Camelia Bogdănici, serviciile de screening vor fi realizate la cele mai înalte standarde, în condiții de dotare performantă, beneficiind inclusiv de aparatul PlusOptix ce permite evaluarea oftalmologică a sugarilor. În acțiunea din 1 iunie vor putea fi consultați gratuit 30 de copii.

„Suntem bucuroși și onorați de colaborarea cu conf. dr. Camelia Bogdănici, alături de care derulăm actuala acțiune de screening oftalmologic, destinată copiilor cu vârsta de până la 16 ani. Știm că primii 6-7 ani de viață reprezintă perioada critică în dezvoltarea vederii și știm că există numeroase probleme de vedere a căror soluționare cu succes depinde de diagnosticarea în etapa primei copilării. Acțiunea din data de 1 iunie este forma noastră de a-i încuraja pe părinți să efectueze la timp bilanțul oftalmologic al copiilor și să urmărească atent evoluția lor în această privință. Programul «Consultația deschisă», în general, are rolul de a reaminti tuturor că e mai bine să prevină decât să trateze și că o vizită periodică la medic îi scutește de riscuri și suferințe nedorite", arată directorul medical Arcadia, dr. Sorin Nistor.

La rândul său, referindu-se la utilitatea și semnificația acțiunii de screening oftalmologic gratuit, conf. dr. Camelia Bogdănici precizează: „Salut cu mare bucurie inițiativa profesioniștilor de la Arcadia și doresc să le mulțumesc pentru că s-au gândit la mine, dându-mi astfel o nouă posibilitate de a continua calea pe care mi-am propus să o urmez ca medic, dar și ca deputat al ieșenilor. În afară de rolul profilactic pe care un screening oftalmologic îl are, trebuie să înțelegem importanța detecției afecțiunilor oftalmologice în cele mai incipiente stadii, poate mai mare decât în orice alt domeniu medical. Copiii sunt viitorul nostru, ca indivizi și ca națiune. Perioada creșterii, asimilată cu cea a învățării și dezvoltării personale, este hotărâtoare în definirea viitoarei persoane și personalități, iar vederea este cel mai important canal de asimilare de informații la orice vârstă. După cum am mai susținut și în luna martie, cu prilejul screeningului pentru depistarea glaucomului, cred că o astfel de acțiune ar trebui să devină, dacă nu obligatorie, cel puțin susținută de structurile de stat și de alte organizații precum Arcadia".

Examenul funcției vizuale ar trebui să fie inclus în orice examen pediatric de rutină, începând cu prima lună de viață și continuând pe parcursul perioadei de sugar. În absența unor probleme generale și/sau oftalmologice evidente (asimetrii oculare, strabism, pupilă albă, absența mișcărilor normale de urmărire a obiectelor apropiate etc.), vârsta recomandată pentru primul bilanț oftalmologic este de 6 luni - 1 an, urmând ca la 3 ani să se efectueze teste propriu-zise de determinare a acuității vizuale. În cursul vieții obișnuite și în intervalul dintre screeninguri, este rolul părinților - alături de medicul de familie sau pediatru - să urmărească buna dezvoltare a copilului în toate privințele, inclusiv oftalmologic. Însă problemele de vedere ale copiilor debutează de multe ori tăcut, mai ales atunci când deficiențele pe care le produc nu pot fi acuzate sau descrise de cei mici. Identificarea timpurie a afecțiunilor oftalmologice este esențială pentru succesul și eficiența tratamentului instituit.

Programul de consiliere și evaluări medicale gratuite „Consultația deschisă" a fost lansat de rețeaua Arcadia în luna februarie a acestui an și a inclus ediții succesive în mai multe specialități: medicină internă, recuperare medicală și kinetoterapie, gastroenterologie, neurologie, dermatologie, endocrinologie, psihologie, pediatrie. Circa 300 de persoane au fost evaluate gratuit în cadrul programului până acum, beneficiind de consultații, investigații sau explorări, precum și de consiliere medicală profilactică sau terapeutică.

Pentru ediția specială de sâmbătă, 1 iunie, programările la evaluarea oftalmologică gratuită oferită de conf. dr. Camelia Bogdănici se vor face începând de miercuri, 29 mai, prin intermediul Call Center: 0232 920.

Pachete de screening oftalmologic pentru copii.