Articole medicale

31.03.2015

Embolizarea varicocelului

Dr. Mihai jr. Creteanu

Medic primar Radiologie și Imagistică Medicală

Embolizarea varicocelului

Varicocelul este o problemă medicală specific masculină, ce afectează până la 20% din bărbați, la un moment dat în viață (în special, segmentul de vârstă 18-35 de ani) și este reprezentat de o tulburare a fluxului sanguin, ce determină dilatarea anormală a vaselor de sânge de la nivelul testiculelor.

Cel mai adesea, varicocelul apare la testiculul stâng, ca urmare a unor particularități anatomice vasculare.
Deoarece afecțiunea implică o creștere locală a temperaturii (prin stagnarea sanguină la nivel testicular), procesul de producere a spermatozoizilor este afectat, precum și calitatea și motilitatea acestora.

Astfel, varicocelul este considerat cea mai importantă cauză de infertilitate masculină - fiind răspunzătoare de aproximativ 30-40% din cazurile de infertilitate a cuplului.
Se crede că varicocelul ar putea avea o origine genetică și ar fi favorizat de sedentarism sau de ortostatism (stat prelungit în picioare).

Varicocelul rămâne adesea nediagnosticat o perioadă importantă de timp. Pacientul poate resimți durere sau tensiune la nivel testicular, în cazul varicocelului de mari dimensiuni, sau poate remarca diferențe de volum și textură între testicule; dilatația venelor ia forma unui „ghem” sau „sac de râme” resimțit la palpare.
Treptat, varicocelul poate determina atrofierea testiculului afectat.

Senzația de disconfort apare de regulă după o perioadă de stat în picioare prelungit, dar cu timpul, este prezentă și când bărbatul este așezat orizontal. În multe situații, varicocelul este diagnosticat printr-o examinare clinică a scrotului, atunci când pacientul se prezintă la medic cu tulburări sexuale sau infertilitate.

Există 3 stadii clinice de varicocel, în funcție de nivelul de dilatație venoasă; în stadiul clinic 3, cel mai avansat, varicocelul este vizibil și poate fi simțit cu ușurință la palpare chiar de către pacient.
Diagnosticul de varicocel necesită o evaluare comparativă a testiculelor, pentru a observa eventualele iregularități și disproporționalități, o ecografie testiculară, precum și o spermogramă.
Tratamentul varicocelului are un impact imediat asupra fertilității bărbatului și îmbunătățește calitatea vieții, în cazul pacienților ce prezintă disconfort fizic sau estetic.

Embolizarea varicocelului
Embolizarea varicocelului este cea mai modernă tehnică de tratament a acestei anomalii venoase și reprezintă o alternativă minim invazivă și confortabilă la intervenția chirurgicală obișnuită de ligaturare efectuată de medicul urolog.
Procedura nu necesită anestezie generală , incizie la nivelul scrotului și nu implică cicatrici, fapt care reduce anxietatea pacientului legată de intervenție.

Embolizarea prezintă mult mai puține riscuri și efecte secundare și are aceeași eficiență ridicată ca și metoda chirurgicală invazivă.

Spre deosebire de intervenția chirurgicală clasică, ce implică o perioadă de recuperare de aproximativ 3 - 4 săptămâni, în urma embolizării varicocelului, pacientul își poate relua activitatea curând după intervenție.
Alte avantaje ale acestei proceduri includ posibilitatea de a trata varicocelul la ambele testicule în cadrul unei singure intervenții și riscul extrem de redus de infecție.

Trebuie însă precizat că varicocelul mic, precum și anumite particularități anatomice ale bărbatului pot împiedica realizarea embolizării.

Intervenția de embolizare și desfășurarea procedurii
Embolizarea varicocelului este o metodă ce aparține radiologiei intervenționale, fiind efectuată sub control radioscopic, în sala sterilă de angiografie.
Procedura minim invazivă durează aproximativ 60 de minute, dintre care aproximativ 12 minute sunt alocate examinării imagistice.

Intervenția nu necesită anestezie generală - se folosește o anestezie cutanată, în locul puncției și o ușoară sedare, pacientul fiind conștient pe toată durata intervenției.

Specialistul în radiologie imagistică introduce o teacă la nivelul canalului inghinal, ulterior fiind ghidate microcatetere sub control radioscopic, până la nivelul vaselor varicoase. După injectarea substanței de contrast (pentru o vizualizare clară a venelor afectate), sunt introduse substanțe emboligene sau mici dispozitive numite „coil”-uri, ce au rolul de obstrucționare a fluxului sanguin către varicocel.
Astfel, venele varicoase sunt blocate, iar stagnarea sângelui la acest nivel, prevenită.

Rezultate post-embolizare
Embolizarea varicocelului este o procedură foarte sigură, având în vedere caracterul său minim-invaziv.
În cazuri izolate, pot apărea, după procedura de embolizare a varicocelului, complicații precum: sângerări la locul puncției, febră, dureri de cap, reacții la anestezic.

Pacientul poate resimți, în unele cazuri, o durere locală la locul puncției, care se ameliorează la administrarea de antiinflamatoare și analgezice și dispare în două-trei zile.
Pacientul este ținut sub observație timp de câteva ore, fiind externat chiar în aceeași zi, iar reluarea activităților socio-profesionale este posibilă chiar din ziua următoare.

Totuși, în perioada următoare se recomandă evitarea efortului fizic intens, care ar putea determina anularea obturației venoase.
În 90% din cazuri, după intervenție simptomele varicocelului se ameliorează și dilatația varicoasă dispare cu totul după cel mult 12 săptămâni.

Foarte rar, pot exista cazuri în care chiar în urma unei embolizări efectuate cu succes, varicocelul să recidiveze și să solicite o nouă intervenție.

Despre radiologia intervențională
Radiologia intervențională este o subspecialitate a radiologiei care utilizează imaginea ghidată obținută cu ajutorul razelor X pentru efectuarea de proceduri minim-invazive, în scop de diagnostic și tratament pentru numeroase boli ale diverselor sisteme de organe.

Conceptul din spatele radiologiei intervenționale este acela de a diagnostica și trata pacienții cu cele mai puțin invazive tehnici disponibile în prezent, având ca obiectiv reducerea riscurilor pentru pacient și îmbunătățirea rezultatelor din domeniul sănătății.

Powered by Froala Editor