Articole medicale

24.03.2023

Fisura anală: de la cauze la tratament

Dr. Ancuta-Andreea Miler

Medic specialist Chirurgie generală

Fisura anală: de la cauze la tratament

Fisura anală reprezintă apariția unei mici leziuni superficiale a pielii care acoperă anusul, situat la baza rectului, care este impresionant de dureroasă. Este o afecțiune benignă asemănătoare vizual cu o tăietură, care poate măsura în medie între 1 și 2 cm în lungime.

Cauzele fisurii anale

Apariția unei fisuri anale poate fi asociată cu mai multe crize de constipație sau tulburări intestinale, cum ar fi diareea sau scaunele anormal de dure.

Simptomele fisurii anale 

Simptomul esențial este durerea lacrimogenă sau de arsură. Aceasta este discontinuă și punctată prin defecare. Va persista după defecare sau se va relua după o acalmie tranzitorie (durere în două etape) pentru o durată variabilă (câteva minute sau câteva ore) înainte de a dispărea până la următoarea defecare. Această cronologie este foarte specifică, permițând evocarea diagnosticului chiar înainte de examenul fizic. Durerea poate radia în spate, fese, organe genitale și organe urinare.
Constipația reflexă poate coexista, întrucât uneori pacientul se teme de defecare.
Sângerarea care marchează scaunul este posibilă.

Diagnosticul fisurii anale

Leziunea este cel mai adesea localizată la nivelul comisurii posterioare a anusului. Contractura, o consecință a hipertoniei spastice a sfincterului, suspectată în timpul tracțiunii pe margine, poate împiedica examinarea. Atingerea confirmă hipertonie și trezește o durere exprimată la nivelul ulcerației ductale în sine. Se palpează marginile indurate (întărite).
Diagnosticul fisurii anale este ușor de stabilit de către clinică. Observând fisura, eliminăm celelalte cauze ale durerii acute non-fisurale, care sunt permanente, chiar dacă defecarea le poate exacerba (tromboză, abces).
Unele condiții pot lua totuși masca anatomică a unei fisuri anale: cancer cu celule scuamoase în forma sa crăpată (leziune cu bănci proeminente și un fund infiltrat și dur) sau boală Crohn, care poate începe cu o fisură izolată.

Tratamentul fisurii anale

Scopul tratamentului este de a vindeca simptomele, permanent și fără sechele.
Tratamentul tradițional, medicamentos, acționează asupra componentei traumatice prin evitarea trecerii scaunelor dure, repetate sau a eforturilor de defecare. Tratamentul luptă împotriva constipației, discheziei (defecație dificilă) și durerii prin folosirea gamei obișnuite de sfaturi igienico-dietetice și laxative. Scutirile sunt ajutate de introducerea la culcare a supozitoarelor care facilitează alunecarea scaunului. Unguentele care combină anestezice locale și hidrocortizon sunt utilizate în mod convențional fără un nivel de dovezi.
Chirurgia rămâne cel mai eficient tratament chiar dacă literatura de specialitate ignoră formele simple, la care vindecarea intervine spontan sau după un scurt tratament tradițional. Dilatarea este abandonată, intervenția chirurgicală implicând efectuarea unei incizii (sfincterotomie) pentru a relaxa mușchii anusului sau îndepărtarea zonei plăgii (fisurectomie).
Sfincterotomia laterală internă (ILS) este cea mai studiată metodă la nivel mondial, fiind considerată tehnica de referință în literatura internațională. Obiectivul este de a acționa exclusiv asupra hipertoniei printr-o secțiune a sfincterului intern, vindecarea fisurii survenind fără niciun alt gest complementar. Secțiunea este parțială în înălțime și parțială sau completă în grosime. Principalul efect secundar este apariția tulburărilor de continență.
Fisurectomia are drept scop eliminarea țesutului lezional. Procedura este potrivită pentru fisurile cronice pentru care ponderea hipertoniei sfincterului în ischemia cronică este mai mică. Principalul beneficiu ar fi un risc mai mic de complicație sfincteriană. De asemenea, se poate efectua o analiză histologică pentru a nu rata un început de leziune degenerată. Fisurectomia permite îndepărtarea simultană a apendicelor (hipertrofie papilară și marișcă anală). Procedura poate fi izolată sau combinată cu o sfincterotomie, plastie suprapusă sau ambele.

Complicațiile fisurii anale netratate

Fisurile anale netratate pot produce complicații, cum ar fi:

  • infectarea fisurii (cu formarea unui abces anal sau a unei fistule submucoase);
  • stenoza anală (când canalul anal, din cauza sclerozei, devine strâmt și produce tulburări grave de evacuare a scaunului).

Fisura anală este un subiect uneori tabu și totuși foarte frecvent, dar afecțiunea se tratează foarte ușor dacă este detectată la timp. Este importantă examinarea de un medic specialist în caz de mâncărime sau sângerări însoțite de durere în timpul mișcărilor intestinale întrucât acestea pot corespunde unei fisuri anale.

Tratamentul chirurgical al fisurii anale se realizează în siguranță în Spitalul Multidisciplinar Arcadia.
Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.