Articole medicale

18.07.2022

Formațiune rară de mari dimensiuni, cu dezvoltare profundă în abdomenul inferior, eliminată chirurgical la Arcadia

Dr. Dragos Iulian Chichirau

Medic specialist Chirurgie generală

Formațiune rară de mari dimensiuni, cu dezvoltare profundă în abdomenul inferior, eliminată chirurgical la Arcadia

Cazul unei paciente în vârstă de 45 ani din București, cu reședința în Marea Britanie, care prezenta o tumoră rară la nivelul pelvisului, a fost soluționat cu succes la Spitalul Arcadia. Formațiunea aparținea de uter și, prin prisma dimensiunilor și a greutății mari, provoca consecințe negative asupra altor organe.

Pacienta acuza dureri abdominale puternice, o deformare a abdomenului, constipație și probleme la urinare. În urma investigațiilor derulate în Anglia, s-a observat că uterul este ușor mărit, însă nu s-a constat nicio manifestare anormală importantă. Pacienta a continuat investigațiile în România, unde a fost descoperită o tumoră de mari dimensiuni care ocupa tot abdomenul inferior (pelvisul) și despre care nu se știa cu certitudine dacă aparținea sau nu uterului. Totodată, au fost vizibile modificări la nivelul rinichiului drept. Acesta era dilatat din cauza hidronefrozei (acumularea urinei în rinichi), ce conducea la dureri atât în față, cât și în spate. Scaunul pacientei se modificase și apăruseră dureri mari în piciorul drept, însoțite de schimbarea aspectului piciorului.

Pacienta s-a prezentat la Spitalul Multidisciplinar Arcadia cu o stare generală proastă, situația piciorului drept fiind îngrijorătoare: devenise vinețiu, se umflase, iar durerile erau foarte mari. După analiza explorărilor imagistice, „i-am explicat pacientei că era o formațiune care aparținea uterului și care, din cauza mărimii foarte mari și a zonei relativ înguste din pelvis, se sprijinea pe toate organele. Fiind grea, afecta circulația sangvină la nivelul piciorului. Astfel se explicau durerile, umflarea și modificarea de culoare a piciorului. Rinichiul nu funcționa bine pentru că formațiunea respectivă compresa ureterul, calea de eliminare a urinei, iar constipația era un rezultat al compresiei colonului”, declară Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală. Pacientei i s-a propus extirparea formațiunii împreună cu tot ceea ce ține de aceasta, iar răspunsul a fost pozitiv. Echipa operatorie a fost formată din Dr. Dragoș Chichirău, medic specialist Chirurgie generală, Dr. Mihaela Buna Arvinte, medic specialist Chirurgie generală și Dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar ATI.

Formațiunea prezentată de pacientă este o raritate pentru că, pe lângă faptul că era foarte mare și ocupa tot abdomenul inferior, avea o dezvoltare extrem de profundă în punctul cel mai inferior al cavității abdominale, fiind prezentă și spre rădăcina coapsei. Dezvoltarea aparținea unui segment inferior al uterului (partea terminală a uterului), ceea ce este mai rar întâlnit. „Extirparea a fost foarte dificilă pentru că anatomia era complet modificată. Ureterele, care sunt foarte importante în intervențiile de acest tip, aveau un traiect modificat, existând oricând riscul de lezare intraoperatorie. A trebuit să le identificăm traiectul pentru a le putea proteja. Vezica urinară era complet deformată și mutată în altă poziție”, explică Dr. Dragoș Chichirău.

În cadrul intervenției, care a durat aproximativ două ore, formațiunea a fost scoasă în totalitate, împreună cu uterul întrucât era prinsă de acesta, având exclusiv dezvoltare exterioară. Tumora se extinsese în toate direcțiile, fiind în contact cu elemente extrem de importante: vasele mari de sânge ale membrelor inferioare, pelvisul, ureterele și rectul.

Evoluția postoperatorie a fost foarte bună, prin urmare pacienta a fost externată după o spitalizare de 4 zile.

Spitalul Arcadia este cel mai mare spital privat din Nord-Estul României, cu o activitate de excepție în peste 20 de specialități chirurgicale și reunește o echipă medicală cu experiență internațională, care oferă soluții moderne de tratament chirurgical minim-invaziv atât pentru copii, cât și pentru adulți. Sistemul integrat de servicii medicale pe care este fondată rețeaua medicală Arcadia reprezintă premisele diagnosticării corecte și tratamentului complet și personalizat, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.