Articole medicale

15.03.2016

Incontinența urinară la copii

Dr. Codruta - Olimpiada Iliescu

Medic primar Pediatrie, Nefrologie pediatrică

Incontinența urinară la copii

Incontinența urinară diurnă și nocturnă (scăparea involuntară de urină ziua sau în timpul somnului) reprezintă o problemă importantă și stresantă, atât pentru pentru copii și părinți, cât și pentru medici.
Incontinența urinară la copil reprezintă o fază de tranziție normală până la împlinirea vârstei de 5 ani și este consecința trecerii de la comportamentul micțional infantil la cel de tip adult.
Prevalența incontinenței urinare  diurne la copiii în vârstă de 7 ani este între 2 % - 3 % la băieți și 3 % - 4 % la fete. În cele mai multe dintre cazuri, sunt implicate tulburări funcționale ale tractului urinar inferior, dar există și situații în care aceste manifestări se asociază cu cauze anatomice, neurologice, sau psihiatrice.

ICCS (Internațional Children’s Continence Society) a standardizat și definit foarte clar disfuncțiile tractului urinar inferior la copil. Enurezisul nocturn primar monosimptomatic este definit ca scăparea de urină apărută în nopți consecutive la un copil care nu a fost niciodată uscat în ultimele 6 luni. Numeroase studii estimează că între 5 și 7 milioane de copii și adolescenți pot suferi în fiecare an de această tulburare micțională și că între 10% - 15% dintre copiii cu vârsta de 7 ani încă se luptă cu enurezisul nocturn.

Controlul micțional nocturn este de așteptat să se realizeze în jurul vârstei de 5 ani. Enurezisul nocturn primar se rezolvă  spontan, cu o rată de 15 % pe an, astfel încât cei mai mulți dintre copiii care au prezentat enurezis vor avea nopți uscate până la împlinirea vârstei de 15 ani. Consecințele sociale (respingerea copilului în cauză de către comunitatea de copii, pedepsirea sa fizică de către părinți, autoizolarea) îi determină pe părinți și adesea pe copil să solicite asistență medicală specializată.

Preocuparea părinților în legătură cu atingerea maturității micționale la copil reprezintă un motiv important de solicitare a unui consult la medicul urolog pediatru.
Pentru că poate reprezenta un motiv important de anxietate la copil, este important ca specialistul să „demistifice” informațiile legate de vârsta la care se instalează controlul micțional diurn și nocturn, precum și pe cele ce privesc prevalența reală a enurezisului și a incontinenței diurne la copil. În general, este neobișnuit pentru copiii care au enurezis nocturn să prezinte scăpări de urină și în cursul zilei, precum și pentru copiii cu incontinență diurnă să aibă scăpări nocturne. De aceea, asocierea incontinenței diurne cu cea nocturnă trebuie să reprezinte un motiv de prezentare la medicul urolog pediatru, pentru stabilirea unui diagnostic corect și implicit un tratament adecvat fiecaruit tip în parte de incontinență.

31,6% dintre copiii care prezintă enurezis după vârsta de 7 ani prezintă concomitent și disfuncții ale tractului urinar inferior. Acest tip de enurezis non-monosimptomatic reprezintă o entitate clinică separată și necesită o evaluare specială, pentru a evita rata mare de insucces a tratamentului.
Foarte adesea, copiii cu incontinență diurnă se trezesc dimineața, pleacă la școală sau la grădiniță fără să micționeze dimineața la trezire, evită să golească vezica la toaleta școlii și udă lenjeria după sfârșitul programului școlar până să se ajungă acasă, resimțind frecvent o nevoie imperioasă de a urina. În cazul acestor copii, este extrem de importantă reeducarea micțiunii, prin impunerea unui program de micțiune la interval de 3 ore.

Medicul urolog pediatru trebuie să stabilească cu precizie dacă manifestările de incontinență la copil se asociază sau nu cu manifestări neurologice. De cele mai multe ori, reeducarea micțiunii, încurajarea golirii periodice a vezicii și prevenirea constipației pot avea succes, fără să fie necesară prezentarea la un consult urologic specializat. Cheia succesului în gestionarea scăpărilor de urină diurnă sau nocturnă la copil stă însă în încadrarea corectă a incontinenței, care să permită un tratament potrivit fiecărui tip de incontinență în parte, pentru a crește rata de succes terapeutic.

La Centrul de Pediatrie Arcadia există toate resursele necesare managementului acestor tulburări urinare la copil: evaluare urologică, neurologică și chirurgicală urologică pediatrică, investigații de imagistică medicală (uro-IRM, ecografie renovezicală, uretrocistografie micțională, scintigrafie renală). De asemenea, echipa medicală Arcadia va fi prima care va iniția efectuarea studiilor urodinamice la copiii cu incontinență urinară.