Articole medicale

09.11.2015

La Spitalul Multidisciplinar Arcadia s-a efectuat cea de-a treia procedură HIFU pentru cancerul de prostată

Dr. Bogdan NovacLa sfârșitul lunii octombrie 2015, echipa medicală coordonată de dr. Bogdan Novac, medic primar Urologie, a realizat cu succes cea de-a treia intervenție HIFU la Arcadia. 

HIFU  (High-intensity focused ultrasound) este o procedură medicală inovatoare ce focalizează ultrasunete de mare intensitate asupra unui țesut, cu scopul de a-l încălzi și, în acest fel, a-l distruge. Practic, se realizează ablația (îndepărtarea) țesutului canceros de la nivelul prostatei prin intermediul ultrasunetelor. Tratamentul este minim invaziv și se remarcă prin precizie și durata scurtă a procedurii propriu-zise (aproximativ 3 - 4 ore).

Pacientul operat, în vârstă de 71 de ani, prezenta un neoplasm de prostată (stadiul T2N0M0). Prognosticul în urma intervenției este unul favorabil. „În prezent așteptăm reluarea urinărilor normale. Perioada de supraveghere postoperatorie imediată este considerată a avea o durată de 3 luni și suntem optimiști în privința viitorului pacientului nostru.", a menționat dr. Bogdan Novac, medic primar Urologie, Arcadia.

Prima procedură HIFU, realizată în premieră medicală regională la Arcadia, a avut loc în luna aprilie a acestui an, la un pacient în vârstă de 65 de ani ce prezenta totodată și probleme cardiace semnificative.
„În urma diagnosticului de cancer de prostată localizat (stadiul T1N0M0), pacientului i-au fost prezentate opțiunile terapeutice. Având în vedere faptul că avea o valvă aortică mecanică, ce impune folosirea continuă a medicației anticoagulante, riscurile la care se expunea dacă ar fi ales prostatectomia radicală erau mari. Astfel, acesta a optat pentru o variantă terapeutică potrivită situației sale.", a mai explicat dr. Novac.

Primul pacient tratat prin tehnica HIFU a fost externat după doar o zi de spitalizare, reluându-și activitatea fizică fără probleme. În cazul său, reluarea micțiunilor fiziologice și a funcțiilor sexuale normale s-a produs la 6 săptămâni postoperator.

Tratamentul cancerului de prostată prin HIFU a fost aplicat la peste 15.000 de pacienți din întreaga lume, majoritatea din Europa. Datele statistice arată că 84% dintre pacienții cu cancer de prostată, aflați în stadiul localizat, sunt vindecați la 7 ani după HIFU.
Citiți pe larg despre tehnica HIFU - principii de funcționare, avantaje, implicații într-un interviu cu dr. Bogdan Novac, pe blogul Arcadia, aici.