Articole medicale

ORL
24.07.2015

„Pasul făcut în urmă cu 5 ani către medicina privată a fost probabil cea mai bună decizie luată în plan profesional”

Dr. Daniel Rusu

Medic primar ORL

„Pasul făcut în urmă cu 5 ani către medicina privată a fost probabil cea mai bună decizie luată în plan profesional”

1. ORL este una din specialitățile medicale cu cea mai mare adresabilitate - peste 1000 de pacienți vin la Arcadia în fiecare lună pentru o consultație de profil. Cum se explică acest flux?

ORL este o specialitate ce se adresează tuturor vârstelor. În perioada micii copilării sunt frecvente episoadele acute, fapt care îi determină pe părinți să se adreseze pentru un consult medical. Cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii sunt cele obstructive nazale (polipi - vegetații adenoide, amigdalite hipertrofice) și otice (otite seroase, mucoase, purulente). La adulți, întâlnim aceeași situație frecventă a obstrucției nazale, determinată însă de cauze diferite, dintre care deviația de sept este cea mai comună. Practic, este puțin probabil, ca de-a lungul existenței sale, o persoană să nu intre într-un cabinet ORL, cel puțin pentru o evaluare de rutină, dacă nu ca urmare a unei afecțiuni specifice.

2. Colaborați periodic cu reputatul prof. dr. Pedro Clarós din Barcelona, Spania; chiar recent ați coordonat împreună la Arcadia o nouă sesiune specială de intervenții chirurgicale de complexitate sporită. Cât de stimulante sunt pentru un medic aceste întâlniri profesionale? Imprimă o anumită direcție ulterioară?

Pe domnul prof. dr. Clarós îl cunosc de mulți ani; colaborarea mea cu dumnealui este un vis devenit realitate. Am avut șansa să îl cunosc în timpul anilor de rezidențiat, ca apoi să merg de mai multe ori la cursurile de pregătire profesională pe care le organizează în Barcelona. După fiecare curs am rămas în clinica privată a domunului profesor pentru a urmări și a învața din modul său de exprimare chirurgicală Este extrem de stimulant să vezi un om foarte talentat care rezolvă situații complicate patologic cu o ușurință dezarmantă. Talentul, munca, seriozitatea, motivația, pasiunea pentru medicină, carisma sa - sunt doar câteva din calitățilecu care mă „hrănesc” zi de zi pe plan profesional.

Colaboarea mea la Arcadia cu prof. dr. Clarós a însemnat alegerea unor cazuri complexe și rezolvarea lor în sesiuni chirurgicale desfășurate pe parcursul a două zile. În viitorul foarte apropiat intenționez să abordez afecțiunile urechii (cofochirugia, patologia mastoidiană ș.a.), motiv pentru care majoritatea cazurilor operate în cadrul acestor sesiuni au fost axate pe patologia otologică.

3. Sunteți unul din profesioniștii care s-au alăturat echipei medicale Arcadia încă de la început. Ce v-a determinat atunci să credeți în proiectul unei rețele de sănătate private regionale, ce vă ține acum aproape?

Ideea unei rețele de sănătate private a fost atractivă încă de la început, datorită posibilităților de exprimare profesională, cât și din perspectiva calității actului medical. Actualmente, medicina modernă nu mai depinde doar de calitățile medicului, ci și de aparatura medicală specifică, astfel că trebuie să existe o simbioză între aceste două aspecte, pentru a putea performa la standarde înalte.

Pasul făcut în urmă cu 5 ani către medicina privată a fost probabil cea mai bună decizie luată în plan profesional. Echipa medicală, mediul de lucru, aparatura medicală, posibilitățile de dezvoltare sunt ingredientele motivației mele de a rămâne alături de tot ceea înseamnă Arcadia pentru pacienți și pentru specialiști deopotrivă.