Articole medicale

22.11.2010

Primele implanturi de proteze într-un spital privat, în Moldova

Arcadia Hospital Iași este primul spital privat din Moldova unde se realizează implanturi de proteze, în Departamentul de Ortopedie-Traumatologie.

Seria operațiilor de artroplastie a fost inaugurată joi, 18 noiembrie a.c., când o echipă medicală condusă de dr. Marius Bar a implantat o proteză totală de șold unui pacient în vârstă de 60 de ani. Din echipa care a realizat intervenția chirurgicală au mai făcut parte dr. Paul Sîrbu, dr. Răzvan Asaftei și, pentru partea de anestezie - terapie intensivă, dr. Bogdan Țuțuianu.

„A fost vorba despre implantarea unei proteze totale de șold, necimentată, acoperită cu titan poros, practic varianta cea mai bună de proteză pentru o persoană de vârsta pacientului nostru. Intervenția chirurgicală pe care am efectuat-o a avut un risc sporit față de alte operații de protezare, din cauza problemelor de sănătate asociate ale pacientului. Bolnavul este purtător de stimulator cardiac, suferă de varice și are în antecedente episoade de tromboembolism pulmonar. Din cauza acestei patologii asociate, pacientul a fost de altfel refuzat în alte centre de protezare, considerându-se că riscul de a efectua artroplastia este prea mare. În ceea ce ne privește, am intrat optimiști în sala de operații, bazându-ne pe patru elemente esențiale: echipă excelentă, condiții de reanimare perfecte, dotare și resurse impecabile ale blocului operator, calitatea deosebită a protezei", a declarat dr. Marius Bar, medicul curant al pacientului.

La rândul său, referindu-se la inaugurarea programului de artroplastii la Arcadia Hospital, dr. Paul Sîrbu a menționat faptul că „echipa Departamentului de Ortopedie-Traumatologie Arcadia este pregătită să abordeze prin protezare și patologia degenerativă a celorlalte articulații, astfel că vom realiza în viitor, pe lângă protezarea de șold, și implanturi de proteze pentru genunchi, cot sau umăr. Suntem încrezători că acesta este doar începutul unui lung șir de intervenții reușite și suntem bucuroși să fim singurii din Moldova care oferă pacienților șansa de a rezolva o asemenea problemă de sănătate într-o structură de sănătate privată".

Pentru bolnavii care au nevoie de artroplastii, Arcadia Hospital înseamnă expertiză medicală de cel mai înalt nivel, dotări și echipamente performante ale Departamentului de Ortopedie-Traumatologie, inclusiv o sală de operații special dedicată în cadrul Blocului Operator Arcadia, înseamnă condiții de confort deosebit pentru spitalizare în rezerve elegante. În plus, spitalul privat ieșean mai pune la dispozișia acestor pacienși platforma complexă și ultramodernă a centrului de Recuperare Medicală și Kinetoterapie din structura sa, garantând o recuperare post-operatorie rapidă și lipsită de riscuri.

La această listă de beneficii, directorul medical Arcadia Hospital, dr. Iulian Zonenstain, a mai adaugat două: „Un aspect important pentru pacienții care ni se adresează pentru efectuarea de artroplastii este faptul că au acces la soluționarea urgentă a cazului lor, fără să fie amânați, fără să fie puși pe liste de așteptare, fără să întâmpine probleme în identificarea și procurarea celui mai potrivit model de proteză, dintr-o ofertă extrem de bogată. În plus, pacienții asigurați în sistemul național de sănătate beneficiază de o reducere importantă a facturii finale, prin decontarea prin CAS, ceea ce face ca efortul financiar să fie uneori chiar mai mic decât în alte centre de protezare. Numeroasele artroplastii programate deja pentru perioada imediat următoare arată faptul că beneficiile oferite de Arcadia Hospital pacienților din această sferă sunt apreciate ca atare."

În continuarea programului de protezare, echipa de ortopezi de la Arcadia Hospital va realiza săptămâna viitoare o nouă intervenție chirurgicală, cu semnificații medicale aparte.

„Vom implanta în premieră o proteză totală de șold cu caracteristici tehnice deosebite, produsă de Smith&Nephew, o proteză extrem de performantă, unui pacient în vârstă de 48 de ani, pentru care această operație este singura speranță la o viață normală, de bună calitate, și chiar șansa de a se întoarce la pasiunile sale mai vechi: maratonul, drumețiile și dansurile populare. Prin parteneriatul special dintre Arcadia Hospital și partenerii noștri, prestigioasa companie Smith&Nephew, pacientul va primi în mod gratuit atât proteza, cât și intervenția chirurgicală și serviciile medicale aferente acesteia, fapt care arată atenția deosebită pe care o acordăm acestei sfere medicale, dar care ne bucură și ne onorează în același timp", a declarat Dan Fiterman, director general Arcadia Hospital.
 
Dr. Mircea Istodorescu, reprezentant în România pentru Smith&Nephew, a făcut la rândul său câteva precizări referitoare la sprijinul acordat pacientului ieșean: „Apreciem în mod deosebit efortul Spitalului Arcadia de a asigura în regim privat asistența ortopedică de înalt nivel, lucru greu de obținut și care necesită investiții deosebit de costisitoare. De aceea, compania Smith&Nephew, ca partener al acestui spital, contribuie la inaugurarea acestui serviciu prin donarea unei proteze totale de șold cu caracteristici speciale. Avantajele acestui implant derivă din combinarea unei tije scurte, metafizare, care permite sacrificarea unei porțiuni mai mici din osul pacientului în timpul operației, cu un cap protetic dintr-un aliaj cu totul deosebit, OXINIUM, a cărui suprafață este la fel de netedă ca și a ceramicii, având însă rezistența metalului - deci fiind și incasantă. Implantul în această configurație este o premieră și va permite pacientului reîntoarcerea la un stil de viață similar celui de dinaintea bolii.”

Arcadia Hospital Iași și-a inceput activitatea în luna iunie a acestui an și oferă servicii integrate, de policlinică și spital, în peste 35 de specialități medicale și chirurgicale. Prin contractul încheiat cu CAS, pacienții asigurați în sistemul de stat pot beneficia de consultații gratuite, precum și de internări și intervenții chirurgicale decontate prin CAS.