Articole medicale

12.11.2012

„Putem oferi pacienților nivelul maxim al profesionalismului nostru”

Interviu cu prof. univ. dr. Dan Moraru, medic primar pediatrie, medic primar gastroenterologie, Centrul de Pediatrie Arcadia, Iași

Profesor doctor Moraru

1. Domnule profesor, Centrul de Pediatrie Arcadia este o entitate complexă, care include servicii de ambulatoriu și servicii de spital, care oferă pacienților posibilitatea de a parcurge întregul circuit medical de la diagnostic la tratament, care abordează o multitudine de specialități pediatrice medicale și chirurgicale și care se adresează pacienților de orice vârstă între 0 și 18 ani, integrând și o unitate de neonatologie. Pe ce credeți că se bazează, dincolo de aceste elemente pragmatice, succesul unei activități private de pediatrie și, în final, interesul și feedback-ul pozitiv al pacienților?

Să începem cu aspectul care contează pentru noi cel mai mult: avem un corp medical de elită, alcătuit din medici primari și specialiști de înalt profesionalism, secondați de un personal mediu experimentat și devotat, cu toții având în egală măsură calitățile umane necesare pentru a oferi micilor pacienți și familiilor lor atenția, căldura, răbdarea de care este nevoie atunci când un copil se confruntă cu o problemă de sănătate. Aceasta atitudine deschisă, prietenoasă și plină de solicitudine, completată de standardele noastre de spitalizare și îngrijire, sunt cu siguranță elementele care fac diferența și pentru care părinții ne aleg. În plus, deși în aparență e un aspect nemedical, condițiile pe care le oferă rezervele noastre de pediatrie și cabinetele de consultație au contribuția lor la confortul pacientului și familiei și la gradul lor de satisfacție.

Gândiți-vă că toate încăperile în care lucrăm sunt vesele, luminoase și colorate, că pereții sunt pictați cu personajele îndrăgite ale copiilor, că mobilierul este adaptat staturii și gusturilor celor mici, că oferim pacienților – în timpul vizitei în ambulatoriu sau a spitalizării – o mulțime de obiecte trebuincioase: jucării, jocuri, fișe de colorat, carioci și creioane, baloane și cărți, tot ce le este necesar. Când timpul trece repede într-o secție de pediatrie, iar copiii uită de neplăcerile consultației sau ale tratamentului pentru că mediul din jur le trezește curiozitatea și interesul, ești deja pe drumul cel bun și știi că pacientul, familia și medicul au răgazul și liniștea să se ocupe de sănătate.

2. Iar din punctul de vedere ale medicilor înșiși?

Pentru noi, medicii, activitatea într-o unitate privată ca cea de la Arcadia înseamnă să ai la îndemână tot ce îți este necesar, atunci când îți este necesar și, astfel, să poți oferi pacientului nivelul maxim al profesionalismului tău. E o șansă și, dacă vreți, e și o provocare. Centrul de Pediatrie Arcadia este o unitate medicală bine conturată, bine individualizată, în care lucrăm în mod avansat, pe bază de ghiduri și protocoale medicale actuale, și în care medicii (unii fiind și cadre didactice în învățământul superior medical, pe diverse trepte academice, de la asistenți la profesori) aliniază activitatea fiecărei zile la cele mai noi soluții internaționale de tratament, explorări și diagnostic. Serviciul nostru de spital are activitate și linii de gardă permanente, 24 de ore din 24, oferă posibilitatea unor investigații laborioase, adecvate fiecărui pacient și profil de boală, iar corectitudinea și rapiditatea diagnosticului sunt facilitate de viteza cu care ne parvin rezultatele analizelor și de disponibilitatea permanentă a resurselor pentru explorări precum ecografiile abdominale, ecocardiografiile și electrocardiografiile, radiografiile, examenele ORL, EEG, etc.

Rezervele pentru spitalizarea copiilor (la fel ca cele pentru adulți) permit efectuarea rapidă și sigură a oricăror manevre și intervenții specifice patologiei copilului (oxigenoterapie, aspirație secreții, abord venos pentru linii de perfuzii intravenoase, etc.), sunt dotate cu prize de gaze medicale și sisteme de monitorizare permanentă a funcțiilor vitale, precum și cu performantul sistem integrat Nurse Call, pentru apelarea de urgenţă a asistentei medicale, pacientul sau părintele putând folosi unul dintre cele trei butoane de apel instalate în rezervă, lângă pat, în toaletă şi lângă uşa de intrare.

3. Câți pacienți vi se adresează în medie într-o lună și care sunt principalele sfere pediatrice în care sunteți solicitați?

Circa 1.000 de consultații pentru copii se efectuează lunar în sectorul de ambulatoriu, iar în unitatea cu paturi spitalizăm în medie peste 70 de pacienți pe lună, cu patologie pediatrică din cea mai diversă, de multe ori dificilă și complexă, inclusiv cazuri neelucidate anterior.

Probabil că afecțiunile digestive și cele respiratorii ocupă primele locuri în sfera medicală, iar chirurgia ORL și cea de Ortopedie se disting în sfera chirurgicală, din punctul de vedere al adresabilității la internări.

4. Arcadia oferă abonamente de sănătate pentru copii, structurate diferit pe două categorii de vârstă. Ce ne puteți spune despre felul în care au fost gândite aceste produse?

Structura acestor abonamente vizează un bilanț medical clinic și biologic adecvat, avându-se în vedere principalii parametri care oferă informații utile asupra stării de sănătate a copilului, și o monitorizare atentă a acestuia pe durata abonamentului. Abordarea este una multidisciplinară și include screening-urile obligatorii pentru fiecare etapă de viață, mai ales în sferele medicale cu afecțiuni „tăcute”.

O asemenea abordare ne ajută să descoperim precoce afecțiunile, dacă ele există, să tratăm corect și eficient pacientul și să avem mereu o viziune complexă, holistică asupra stării și evoluției sale. Nu în ultimul rând, abonamentul fiind un produs medical cu facilități comerciale, abonații noștri beneficiază și de importante reduceri de preț pentru serviciile Arcadia la care apelează.

5. Dacă un părinte v-ar întreba de ce să vină la Arcadia pentru nevoile de sănătate ale copilului său, care ar fi cel mai scurt răspuns pe care i l-ați da?

O diversitate de specialități, profesionalism și performanță, într-o atmosferă civilizată și prietenoasă.