Articole medicale

08.07.2019

Totul despre trimestrul 2 de sarcină

Dr. Cristina Buzgar

Medic specialist Obstetrică-Ginecologie

În cele 40 de săptămâni de sarcină, bebelușul se dezvoltă rapid, iar viitoarele mămici trebuie să continue calendarul de investigații medicale necesare.
Ați trecut cu brio de primul trimestru de sarcină. Încă puțin și vă veți cunoaște copilașul.

 

Al doilea trimestru de sarcină începe de la săptămâna 14 și durează până în săptămâna 26 inclusiv.
Dacă ați experimentat simptome neplăcute în primul trimestru, avem o veste bună. Începând cu săptămâna 14 a sarcinii, acestea se reduc treptat, până la dispariție. Viitoarea mămică se va simți plină de energie și va începe să simtă primele mișcări ale fătului. Ecografic, este perioada în care puteți afla dacă veți avea o fetiță sau un băiețel.

Mămica și fătul – ce modificări fiziologice se petrec în al doilea trimestru de sarcină?

În săptămâna 14 de sarcină, fătul începe să semene din ce în ce mai mult cu un nou-născut. Sânii viitoarei mămici cresc în volum – începe pregătirea lor pentru alăptare.

În săptămâna 15, uterul creează presiune asupra celorlalte organe. Acest lucru se poate traduce prin senzații de înțepături. Nu e un motiv de îngrijorare. Dacă aveți tenul de culoare închisă poate să apară așa-numita „mască de gravidă” – pete pigmentare în zona nasului, frunții și pe obraji.

În săptămâna 16, fătul are aproximativ 150 g, iar sarcina intră într-o perioadă de dezvoltare accelerată. Începând de acum, veți putea simți primele mișcări ale bebelușului. La ecografie, veți putea distinge tot mai clar trăsăturile bebelușului.

În săptămâna 17, bebelușul dezvoltă un strat fin de grăsime, iar viitoare mămică va constata că și ea a luat un pic mai mult în greutate. Sexul bebelușului poate fi determinat cu exactitate la această vârstă.

Săptămâna 18 este marcată de creșterea ritmului mișcărilor bebelușului. Tot din această săptămână, bebelușii încep să auda sunetele din exterior, întrucât li se dezvoltă urechea și sistemul auditiv.

În săptămâna 19, picioarele bebelușului s-au mai alungit, iar pielea începe să fie învelită de o substanță uleioasă, cu aspect albicios ce are rolul de a-l proteja în lichidul amniotic.

În săptămâna 20 ați ajuns chiar la jumătatea perioadei de sarcină. Vă vine să credeți? Sarcina devine vizibilă la exterior, la majoritatea femeilor.

Săptămâna 21 este momentul ideal pentru examenul de morfologie fetală de trimestrul 2. Acum pot fi evaluate majoritatea structurilor fetale.

În săptămâna 22 de sarcină bebelușul cântărește aproximativ 400 de grame. Odihna este esențială pentru viitoarea mămică.

În săptămâna 23 de sarcină, părul începe să îi crească și uneori este vizibil în imaginile ecografice. Amprentele unice ale bebelușului se formează tot în această săptămână. 

Începând din săptămâna 24, bebelușul este considerat matur și poate supraviețui în afara uterului, cu un tratament medical adecvat.

În săptămâna 25, medicul va avea în atenție eventualele complicații – hipertensiunea arterială indusă de sarcină, diabetul gestațional etc.

Săptămâna 26 de sarcină, bebelușul va avea în jur de 800 de grame. Medicul iti va recomanda, sa faci un test de toleranta la glucoza, cu ajutorul caruia se poate identifica diabetul gestational.

Trimestrul 2 de sarcină: recomandări pentru viitoarele mămici
 

Pentru siguranța ei și a bebelușului, în cel de-al doilea trimestru de sarcină recomandăm fiecărei viitoare mămici:

  • administrarea de vitamine și alte tratamente recomandate de medic;
  • evitarea consumului de alcool, cafea, droguri, ceai verde/negru/roșu și a medicamentelor nerecomandate de medic;
  • evitarea factorilor toxici;
  • hidratare adecvată, alimentație sănătoasă, activitate fizică moderată și odihnă;
  • realizarea analizele recomandate;
  • menținerea vieții sexuale moderate, în cazul în care nu există factori de risc;
  • menținerea activității profesionale
  • continuarea pregătirii pentru sarcină, naștere, alăptare și îngrijirea viitorului bebeluș.

Analize necesare în trimestrul 2 de sarcină
 

În trimestrul 2 de sarcină, se recomandă:

  • evaluarea riscului de hipertensiune indusă de sarcină – verificarea tensiunii arteriale începând cu vârsta de 25 săptămâni a sarcinii + sumar de urină;
  • la recomandarea medicului – repetarea unor analize de sânge sau urină pe care le-ați făcut în trimestrul 1;
  • ecografie în fiecare lună;  
  • ecografia morfologică din trimestrul 2 de sarcină presupune evaluarea anatomică fetală detaliată, inclusiv a  funcționalității principalelor organe și se face în mod curent în săptămână 21- 22 de sarcină. Actualmente există și ecografii 3D și 4D care oferă o imagine mult mai clară a fătului. Este cea mai importantă analiză efectuată în sarcină și este necesar ca ea sa fie realizată de un medic cu experiență în morfologie fetală sau supraspecializat pe medicina materno-fetală. Un rezultat bun al acestei evaluări ne arată cu o certitudine foarte mare că fătul este sănătos. Există și boli sau sindroame care nu pot fi diagnosticate la morfologia fetală, fie pentru că nu are semne ecografice, fie că boala poate apărea după momentul examinării. Din acest motiv, pentru o siguranță mai mare se recomandă și morfologia de trimestrul 3 efectuată la 32 săptămâni. Nici ea nu poate oferi garanții de 100%, dar confirmă starea fătului și reevaluează anumiți parametri care cresc gradul de siguranță al diagnosticului.
  • evaluarea riscului de diabet gestațional – testul de toleranță la glucoză.

Teste suplimentare


Triplul Test


Triplul test determină 3 parametri biochimici din sângele gravidei, se efectuează între săptămâna 16 și 18 și depistează spina bifida și anomaliile cromozomiale (sindromul Down).
Acest test este recomandat dacă nu a fost realizat dublul test, dacă acesta a avut rezultate neconforme, sau dacă viitoarea mămică dorește.
Acuratețea testului este redusă. În cazul în care rezultatele sunt anormale, medicul va recomanda efectuarea unei amniocenteze. 

Amniocenteza
 

Amniocenteza presupune extragerea unei probe de lichid amniotic, printr-un ac introdus în abdomen sub control ecografic. Poate fi realizat în perioada cuprinsă între 16 și 18 săptămâni și se recomandă viitoarelor mămici care au peste 35 de ani sau care prezintă un risc crescut de tulburări genetice.

Amniocenteza detectează:

  • aproape toate anomaliile cromozomiale, cu o precizie de peste 99%;
  • sute de boli genetice;
  • anomaliile de tub neural – spina bifida, anencefalia etc.

Amniocenteza nu detectează anomalii congenitale cum ar fi malformațiile inimii sau buza de iepure

Rețineți!
 

Cu trimestrul 2 de sarcină continuă călătoria spre prima îmbrățișare a viitorului vostru copil. Vă veți simți mult mai bine decât în primul trimestru și vă sfătuim să trăiți împreună cu întreaga familie aceste momente. Va fi mult mai ușor să vă pregătiți pentru ultimul trimestru de sarcină și pentru întâlnirea mult așteptată.

Urmați recomandările medicului, pentru a fi sigure de sănătatea voastră și a sarcinii. Pe www.arcadiamami.ro aflați multe alte lucruri despre perioada sarcinii și a nașterii și intrați în lumea Maternității Arcadia – Spital Prieten al Mamei și Copilului.

Powered by Froala Editor