Articole medicale

08.11.2022

Tratamente oculare cu laser, unice în zona Moldovei, la Arcadia

Tratamente oculare cu laser, unice în zona Moldovei, la Arcadia

Facilitarea accesului pacienților la tratamente ce utilizează tehnologie de ultimă generație este una dintre prioritățile Rețelei Medicale Arcadia. Sistemul laser Iridex IQ 577, singurul laser la nivel mondial care înglobează tehnologia patentată MicroPulse, unic în regiunea Moldovei în cadrul Spitalului Multidisciplinar Arcadia, oferă soluții de tratament pacienților cu afecțiuni retiniene.

 

Avantajele Sistemului laser Iridex IQ 577

 • Este singurul laser din lume care permite aplicarea spoturilor laser în maculă sau fovee, fără alterarea țesuturilor, respectiv a acuității vizuale.
 • Tratamentele realizate sunt caracterizate de precizie, rapiditate și performanțe remarcabile, presupunând un număr mai mic de ședințe.
 • Tehnologia MicroPulse este un mod de administrare a laserului ce constă într-un grup de rafale de ordinul microsecundelor, fără durere.
 • În cazul panfotocoagulării retiniene, utilizând scannerul din dotare, aplicarea spoturilor este mult mai rapidă (49 spoturi în 10 secunde).
 • Necesită putere redusă, aspect ce crește nivelul de confort al pacientului.

 

Afecțiuni care pot fi tratate cu Sistemul laser Iridex IQ 577

 • Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV), principala cauză de scădere a vederii la persoanele de peste 55 de ani, afectează regiunea centrală a retinei, macula, generând deteriorarea progresivă a vederii centrale și apariția în câmpul vizual central a unei „pete negre”, a unei zone de ceață sau de neclaritate.
 • Retinopatia diabetică proliferativă este cea mai avansată etapă a deteriorării retinei cauzate de complicații ale diabetului zaharat. Această afecțiune presupune formarea de vase de sânge noi, anormale în retină, complicațiile care pot surveni fiind hemoragia în vitros, dezlipirea de retină sau glaucomul.
 • Edemul macular diabetic reprezintă complicația majoră a retinopatiei diabetice și constă în îngroșarea maculei, responsabilă pentru acuitatea vizuală fină, din cauza creșterii permeabilității vasculare retiniene.
 • Ocluziile vasculare retiniene (edemul macular). Ocluzia de venă centrală este obstrucția sistemului venos retinian printr-un tromb format în vena centrală.
 • Edemul macular cistoid post operație de cataractă. În urma unei intervenții chirurgicale intraoculare poate apărea edemul macular cistoid, afecțiune caracterizată prin acumularea de lichid în maculă (zona centrală a retinei), care duce la vedere încețoșată.
 • Ruptura retiniană care duce la dezlipirea de retină. Dezlipirea de retină presupune apariția unui spațiu între retină și coroidă (stratul de sub retină), în care pătrunde lichid subretinian. Această afecțiune nu doare, manifestându-se prin scăderea vederii periferice sau centrale.
 • Corioretinita seroasă centrală (CRSC) este o afecțiune care apare cel mai frecvent la bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 50 ani și se manifestă prin decolare seroasă a neuroepiteliului retinian. Altfel spus, apare o bulă de lichid clar între straturile retiniene, la nivel macular.
 • Maculopatia discului optic. Discul optic este locul unde nervii părăsesc ochiul.
 • Glaucomul primitiv cu unghi deschis, cea mai frecventă formă de glaucom, este o afecțiune care apare când sistemul de drenaj al umorului apos devine din ce în ce mai puțin eficient. Astfel crește presiunea intraoculară și intervine distrugerea fibrelor nervului optic, rezultatul fiind pierderea vederii.

Tratamentul tuturor acestor patologii se realizează în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia utilizând Sistemul laser Iridex IQ 577.
Pentru informații suplimentare, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.