Articole medicale

08.08.2019

Tratamentul individualizat al varicelor la Arcadia

Cu o prevalență ridicată în populația generală, varicele pot deranja atât estetic, cât și simptomatic. Cu diverse , insuficiența venoasă superficială necesită un diagnostic realizat de chirurgul vascular, cel care va indica și cea mai potrivită formă de tratament, fie că este conservator, fie că este chirurgical.

Tratamentul conservator (fără chirurgie):
 

  • medicamentos: atunci când există simptomatologie (dureri, edem), pot fi încercate medicamente cu efect venotonic (de creștere a tonicității pereților venoși), însă ele au efect la mai puțin de 1 din 3 pacienți. Nu sunt dovedite însă a încetini evoluția insuficienței venoase.
  • ciorapi medicinali cu compresie gradată: tratament demonstrat științific de ameliorare a simptomatologiei insuficienței venoase; este important de notat termenul „compresie gradată” și de folosit gradul de compresie corect.

Tratamentul chirurgical:
 

  • clasic (invaziv): deconectarea venei superficiale cu reflux de la sistemul venos profund și îndepărtarea sa prin stripping sau flebectomie, precum și tratamentul tributarelor varicoase (prin flebectomii și/sau scleroterapie);
  • minim invaziv: ablație termică prin radiofrecvență sau laser a venei superficiale cu reflux și tratamentul tributarelor varicoase (prin flebectomii și/sau scleroterapie)
  • scleroterapie și/sau laser cutanat al telangiectaziilor
  • ligatura sau tratament endovenos al venelor perforante
  • Nd:Yag laser pentru telangiectazii de mici dimensiuni (tratament cosmetic realizat de echipa de Dermatologie).

Bine de știut: deși tratamentul conservator este întotdeauna recomandat ca primă intenție, el nu va reuși niciodată îndepărtarea venelor varicoase. Așadar, tratamentul chirurgical rămâne singurul tratament definitiv al insuficienței venoase superficiale.

Riscul de recurență (de reapariție) a venelor varicoase după oricare din cele două metode principale de tratament chirurgical este de aproximativ 10%. Întrucât insuficiența venoasă este o afecțiune cronică, este posibil ca unii pacienți să aibă nevoie de tratament chirurgical repetat pe parcursul vieții.

Tratamentul chirurgical va fi întotdeauna personalizat anatomiei fiecărui pacient, în funcție de venele superficiale afectate. El combină adesea tehnicile deschise cu cele minim invazive, întotdeauna încercând a acorda pacientului rezultatul cel mai bun pe termen lung cu minim de invazivitate.

Arcadia oferă atât diagnostic complet (clinic și ecografic), cât și un plan individual de tratament (conservator și chirurgical) printr-o singură consultație inițială, toate aceste tratamente putând fi realizate în cadrul spitalului de către echipa de Chirurgie Vasculară, după caz împreună cu echipele de Anestezie și Terapie Intensiva, Radiologie sau Dermatologie.

Programează acum o consultație personalizată.

Powered by Froala Editor