Articole medicale

16.10.2023

Importanța tratamentului multidisciplinar al obezității

Dr. Sebastian Ralea

Medic specialist Chirurgie generală

Importanța tratamentului multidisciplinar al obezității
Importanța tratamentului multidisciplinar al obezității

Obezitatea este o boală cronică, care necesită pentru un tratament eficient o abordare multidisciplinară, pornind în primul rând de la premisa că este consecința unui comportament alimentar dezechilibrat, care are ca fundament o formă neadecvată de alimentare. Acest comportament alimentar induce un dezechilibru între nevoia de energie, nevoie tradusă prin arderea cotidiană de calorii prin munca de zi cu zi, și intrările calorice, care sunt influențate de satisfacerea mecanismelor fiziologice de sațietate. Omul este programat să consume o anumită cantitate de alimente pentru a i se declanșa senzația de săturare și, de asemenea, de o calitate corespunzătoare, senzația de săturare fiind corelată nu doar cu volumul ingerat, ci și cu compoziția în micronutrienți a alimentelor consumate. Muncind mai puțin fizic ca urmare a modernizării muncii, care nu mai solicită arderea caloriilor, și condiționați fiind de ingestia unui anumit volum de mâncare spre a ne simți sătui, apare un dezechilibru între ingestia și consumul de calorii. Calitatea alimentelor pe care le consumăm astăzi nu mai induce întotdeauna senzația de săturare la timp, în sensul de a simți că ne putem opri din mâncat în momentul în care am ingerat cantitatea de alimente suficientă care, în cazul unei calități corecte, ar declanșa mai repede senzația de sațietate prin aport adecvat de micronutrienți. Acest dezechilibru este și mai mult adâncit de faptul că astăzi cădem pradă compensării unor frustrări cotidiene prin plăcerea de a mânca. Alimentația numită hedonică este o formă de compensare a frustrărilor, care de cele mai multe ori se axează pe alimente hipercalorice, care sunt cele mai nocive în sensul dezechilibrării balanței energetice.

Este esențială sublinierea importanței în cadrul urmăririi multidisciplinare a pacientului obez a:

  • dieteticianului, pentru monitorizare și consiliere corecte a pacientului cu privire la calitatea și cantitatea alimentelor, frecvența meselor, pentru a-l ajuta să atingă senzația de săturare cu un consum de alimente care să nu exceadă nevoile calorice și să îi asigure săturarea printr-o compoziție adecvată în micronutrienți și elemente esențiale unei vieți sănătoase: vitamine și minerale, proteine, carbohidrați cu lanț complex;
  • urmăririi psihologice de calitate atunci când este nevoie să fie combătute comportamente alimentare compulsive, traduse în practică prin plăcerea de a consuma dulciuri, pentru a numi cea mai simplă formă de alimentație nesănătoasă care conduce la obezitate;
  • monitorizării comorbidităților pacientului obez, știut fiind că obezitatea asociază multiple comorbidități din sfera endocrinologică, din sfera cardiovasculară, diabet, iar toate aceste patologii trebuie monitorizate de specialiștii din fiecare domeniu în parte.

Opțiuni de tratament multidisciplinar pentru obezitate

Nu există tratament ideal al obezității, care prin el însuși să poată asigura o evoluție ideală în sensul pierderii întregului exces de greutate și menținerii ulterioare a unei greutăți sănătoase.

În panoplia tratamentelor care abordează obezitatea, există o serie întreagă de tratamente pe care le putem numi conservatoare și aici intră tot ceea ce nu este chirurgical: regimuri, diete, medicamente menite să taie senzația de foame, psihoterapia. Prin enunțarea acestor tratamente este subliniată o dată în plus importanța urmăririi pluridisciplinare, pentru că atunci când spunem regim/dietă se subînțelege că această monitorizare de calitate nu poate fi asigurată decât de un specialist dietetician. Când spunem medicamente care să taie senzația de foame, reprezentate de analogi ai unor hormoni natural meniți să dea senzația de săturare, monitorizarea unui tratament endocrinologic va fi asigurată de medicul endocrinolog. Când ne referim la comportamentul emoțional legat de mâncare subliniem importanța urmăririi psihologice de specialitate.

Pe lângă aceste forme de abordare în terapeutica obezității, există dispozitive mecanice care induc o restricție alimentară. Baloanele intragastrice fac parte tot din gama tratamentelor conservatoare, cel mai modern fiind balonul gastric Allurion, un dispozitiv medical foarte ușor de plasat, fără a necesita, ca în cazul baloanelor anterioare, plasare și extracție la finalul tratamentului sub anestezie, pe cale endoscopică.

Balonul Allurion are avantajul de a putea fi plasat în ambulator în decurs de 15 minute:

  • înghițirea capsulei care conține balonul împăturit, capsulă atașată de un cateter, care rămâne în afara cavității bucale;
  • verificarea printr-o radiografie a ajungerii capsulei în stomac;
  • umplerea balonului cu 550 ml de apă prin intermediul cateterului rămas în afara cavității bucale;
  • verificarea printr-o nouă radiografie a poziționării corecte a balonului în stomac;
  • extragerea cateterului (furtunașul subțire prin care s-a umplut balonul) cu grijă, balonul rămânând astfel în stomac.

Această metodă complementară de tratament al obezității asigură o scădere în greutatea totală de aproximativ 10-15% pe durata a 4 luni în care balonul va rămâne în stomac. Prin restricția mecanică pe care o induce, ocupând jumătate de litru din volumul funcțional al stomacului, va restricționa cantitatea de alimente care poate fi consumată la fiecare masă, inducând o săturare precoce și întârziind evacuarea gastrică, deci întârziind nevoia de a consuma următoarea masă. Acest dispozitiv medical este conceput să permită după 4 luni, ca urmare a dizolvării unei părți a balonului, eliminarea apei în stomac, membrana balonului astfel golit fiind eliminată pe căi naturale, prin scaun. Stomacul, care rămâne la volumul său natural de dinaintea plasării balonului, va fi din nou capabil să primească cantități mai mari de mâncare. Menținerea rezultatului obținut la finalul celor 4 luni de tratament ține de învățarea eficientă și aplicarea înțelegerii că se poate trăi și cu mai puțină mâncare. Se spune că 4 luni este intervalul de timp necesar pentru a achiziționa de o manieră satisfăcătoare o limbă străină nouă, învățată de la zero. În cele 4 luni în care balonul stă în stomac avem prilejul să învățăm limbajul străin al mâncatului suficient și sănătos. Dacă aplicăm ce am învățat și după dispariția balonului din stomac, când tentația de a umple volumul stomacului cu cantități mai mari de alimente ar putea să ne împingă spre a mânca mai mult decât este necesar, atunci rezultatul se va menține. În sprijinul consolidării obiceiurilor alimentare corecte este de la sine argumentată implicarea specialistului în Dietetică și a psihologului pentru a combate comportamentele alimentare compulsive.

Uneori, pierderea a 10-15% din greutatea de la momentul plasării poate să nu fie suficientă pentru a atinge normalitatea ponderală. Dacă cineva are 100 kg în plus, cântărind în total la momentul plasării 170 kg, va pierde 15% în cel mai bun caz (aproximativ 25 kg) și va ajunge la aproximativ 145 kg, greutate care nu poate fi considerată sănătoasă. Într-o astfel de circumstanță se poate apela la plasarea consecutivă a unui al doilea balon, care poate să repete expectativa unei pierderi similare și, de asemenea, pot fi puse în discuție și alte mijloace complementare pe lângă urmărirea dietetică sau psiho-comportamentală, prin asocierea de tratamente medicale care induc senzația de săturare.

Medicamentul care este uzitat astăzi este un analog al glucagon-like peptide 1 (GLP-1), un hormon care dă senzație de sațietate, iar tratamentul este monitorizat de specialistul endocrinolog. Conform studiilor medicale, medicamentul este apt pentru a induce el singur o pierdere de aproximativ 10-12% din greutatea totală în 28 de săptămâni. Tratamentul se administrează zilnic, pe cale injectabilă, începând cu doze care cresc progresiv până la atingerea unei doze de croazieră în a treia săptămână de tratament, doză care este menținută până la capătul a 28 de săptămâni. Există situații în care, la o doză moderată, medicamentul poate fi utilizat și cronic pe perioadă mult mai îndelungată. De asemenea, se preconizează apariția pe piața farmaceutică românească a unui analog de hormon glucagon-like peptide 1 (GLP-1), dozat de natură ca administrarea, tot pe cale injectabilă, să fie făcută săptămânal.

Chirurgia bariatrică este considerată cel mai eficient tratament al obezității. Aceasta nu poate asigura doar prin ea însăși un rezultat ideal și menținerea lui fără o susținere multidisciplinară în care rolul dieteticianului și al psihologului sunt esențiale. De asemenea, chirurgia poate fi la rândul ei ajutată în sensul obținerii celui mai bun rezultat cu putință și menținerii acestui rezultat de tratamentul farmacologic monitorizat de specialistul endocrinolog. Caracterul de tratament cu cea mai bună eficiență dovedită până în prezent al chirurgiei este argumentat de procentul cel mai însemnat de kilograme care se pot pierde prin această metodă, care este capabilă să asigure pierderea într-o proporție de până la 70% din excesul de masă ponderală la aproximativ 75% dintre beneficiari, la 10 ani distanță de la efectuarea unei intervenții. Bineînțeles că aceste cifre fac referire la medii ale rezultatelor obținute, dar care pot să varieze ca grad de reușită între valori mai puțin satisfăcătoare sau rezultate foarte bune. Pentru a viza cele mai bune rezultate cu putință, trebuie să subliniem din nou importanța urmăririi multidisciplinare a pacientului operat, care trebuie să fie consiliat corespunzător din punct de vedere dietetic, urmărit din punct de vedere psiho-comportamental, ajutat farmacologic sub monitorizare endocrinologică în caz de nevoie de a potența efectul chirurgiei sau de a menține un rezultat în contextul în care s-ar putea constata după un număr de ani tendința de reluare în greutate.

Așadar, atât dietetica, cât și farmacologia și psihologia au un rol esențial pe lângă chirurgie în atingerea scopului. Este necesară sublinierea importanței balonului Allurion, care singur nu ar fi capabil să aducă un pacient superobez la o greutate normală, ca tratament neoadjuvant, premergător chirurgiei, cu scopul de a ajuta pacientul să piardă un număr semnificativ de kilograme înaintea intervenției chirurgicale cu scopul de a ameliora prognosticul și de a scădea riscul intervenției. La un pacient superobez intervențiile chirurgicale sunt mai dificil de efectuat decât la un pacient obez. Deci, balonul Allurion, ca și farmacologia, joacă un rol important și în calitate de tratament neoadjuvant pentru pacienți superobezi.

Obezitatea este tratată în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.