Articole medicale

17.02.2023

Pachetul NutriCheck: investigarea multidisciplinară a pacienților cu exces ponderal

Dr. Irina Bianca Panainte

Medic primar Diabet zaharat, nutriţie, boli metabolice

Pachetul NutriCheck: investigarea multidisciplinară a pacienților cu exces ponderal

Supraponderea și obezitatea reprezintă, dincolo de o problemă de estetică, un risc pentru starea de sănătate. Practic, vorbim despre o tulburare metabolică și de nutriție, o afecțiune cronică caracterizată prin creșterea masei de țesut adipos. Diagnosticul obezității se face la o valoare a indicelui de masă corporală (IMC) peste 30 kg/mp.

Obezitatea este o afecțiune cu caracter multifactorial, aducând după sine numeroase complicații: metabolice, digestive, pulmonare, dermatologice, osteoarticulare, oncologice și psihologice. În multe situații, scăderea în greutate nu este o opțiune, ci o necesitate.
Chiar și o pierdere modestă în greutate, de 5% sau 10%, aduce beneficii considerabile stării de sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, a lipidelor din sânge și a glicemiei. De asemenea, se ameliorează simptomele afecțiunilor respiratorii, osteoarticulare, scade riscul de cancer sau diabet zaharat. În mod incontestabil, scăderea în greutate crește calitatea vieții pacientulului cu exces ponderal.
Tratamentul excesului ponderal implică atât măsuri de optimizare a stilului de viață prin alimentație sănătoasă și activitate fizică, cât și terapii medicamentoase adjuvante în gestionarea greutății.

În cadrul Rețelei Medicale Arcadia, împreună cu o echipă multidisciplinară, am elaborat Pachetul NutriCheck - o selecție de analize și consultații ce au rolul de a veni în sprijinul pacienților cu probleme de exces ponderal.

Pachetul NutriCheck cuprinde:

  • Set de analize de sânge: hemoleucogramă completă, glucoză, uree, creatinină, TGO, TGP, acid uric, colesterol total, LDL-C, HDL-C, trigliceride, proteine totale, calciu total și ionic, magneziu, insulinemie, indice HOMA, TSH, FT4, CRP;
  • Consult Endocrinologie, care include ecografie tiroidiană;
  • Consult Medicină internă, care include electrocardiogramă (ECG) și ecografie abdomen superior (ficat, colecist, pancreas, rinichi stg./dr., splină);
  • Consult nutriționist dietetician, care cuprinde evaluare, analiză corporală și plan alimentar;
  • Consult Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, care include concluzii și plan de tratament.

Abordarea multidisciplinară a pacientului cu exces ponderal este esențială pentru a se realiza o evaluare medicală completă, ce va sta la baza elaborării planului terapeutic optim, individualizat pentru fiecare pacient în parte.

Pentru detalii și programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.