Articole medicale

16.10.2023

Riscurile majore ale intervențiilor bariatrice din Turcia

Dr. Sebastian Ralea

Medic specialist Chirurgie generală

Riscurile majore ale intervențiilor bariatrice din Turcia
Riscurile majore ale intervențiilor bariatrice din Turcia

Un aspect care merită tratat aparte este reprezentat de o tendință manifestă deja de ceva vreme de a căuta soluții chirurgicale pentru tratarea obezității la prețuri cât mai mici cu putință. Pe de o parte este de înțeles pentru că suntem încă lipsiți de un suport satisfăcător pe planul asigurărilor medicale de sănătate în rambursarea operațiilor pentru obezitate, având în vedere costurile mari ale materialelor de unică întrebuințare folosite în astfel de intervenții chirurgicale. Prin urmare, este naturală tendința ca pacienții care suportă singuri costul intervențiilor să caute prețuri cât mai mici, iar un fenomen pe care l-aș numi periculos a devenit turismul medical în Turcia.

Sub nicio formă nu trebuie generalizat, întrucât în Turcia sunt medici de înaltă calitate, profesioniști ai medicinei și chirurgiei, demni de tot respectul, care lucrează la același nivel al standardelor de calitate ca oriunde în lumea civilizată. Nu acești medici sunt cei care întrețin pericolul turismului medical în Turcia. Din păcate, prețurile mici maschează, în spatele unor condiții de cazare gratifiante și a unei abordări relaționale amăgitoare, compromisuri în ceea ce privește calitatea materialelor folosite. Pacientul nu are reflexul de a se informa cu privire la calitatea materialelor și nici nu este informat din oficiu în centrele în care se adresează pentru a fi operat la prețuri mici.

Pentru a susține această dezamăgire în raport cu aspectul periculos al turismului medical pentru chirurgia obezității, aduc în discuție cazurile văzute în consultație: pacienți operați la prețuri atractive pentru care, în primul rând, urmărirea de specialitate în centrul în care s-au operat este de cele mai multe ori imposibilă pentru că nu ne putem deplasa de câte ori consensul internațional o susține pentru a ne controla în spitalul în care ne-am operat în Turcia. Pacientul trebuie urmărit post intervenție conform următorului program: o dată la 3 luni în primii 2 ani, o dată la 6 luni în următorii 3 ani, iar după al 5-lea an o dată pe an pentru tot restul vieții, cu analize specifice de urmărire. Aderarea la o urmărire corectă este practic de cele mai multe ori imposibilă în condițiile în care pacienții se operează la o asemenea distanță. Am văzut pacienți operați de luni de zile care nici nu știau că trebuie să fie urmăriți și care au venit cu probleme, cu complicații, dintre care unele pot să aibă consecințe dintre cele mai nefaste în absența unei urmăriri de eficiente.

Referitor la importanța urmăririi în dinamică pentru tot restul vieții a unui pacient operat pentru a slăbi, țin să subliniez că sunt martor al unei atitudini riscante din partea unor pacienți care subestimează importanța recomandării de a veni periodic la control. Acest absenteism este adesea acompaniat și de subestimarea sau uitarea prin neprezentare la control a importanței de a continua un tratament substitutiv pentru micronutrienți. O operație care este menită să ajute la slăbit fie prin restricție mecanică, ca în cazul unei operații de micșorare de stomac, fie prin diminuarea absorbției intestinale, ca în cazul altor operații, impactează nu doar caloriile care au condus la obezitate prin ingestie în exces, ci și micronutrienții. Pacienții care prin absenteism, subestimând necesitatea prezentării la control, uită sau neglijează importanța tratamentului substitutiv nu se vor simți rău dintr-odată pentru că acești micronutrienți care întrețin o funcționare corectă a organismului nu scad toți sub limitele normale dintr-odată. Scăderea este progresivă, fenomen care până la un punct poate fi compensat de organism fără a exista semnale de alarmă, dar în momentul în care se ajunge la un anumit gradient de carențare în elemente multiple vitamino-minerale, catastrofa se poate lansa imediat. Beneficiarii diferitelor tipuri de intervenții pentru slăbit trebuie să înțeleagă că este imperios necesar să se prezinte periodic la controalele medicale propuse spre a evita astfel de situații.

Cu ocazia consultațiilor oferite pacienților operați în Turcia, am fost surprins să constat că nu există un raport medical editat într-o limbă de circulație internațională, pacienții venind cu documente redactate în turcă. Acestea îngreunează la un prim contact înțelegerea a ceea ce li s-a făcut pacienților, iar dacă acest prim contact este într-un context de urgență, imposibilitatea înțelegerii rapide a ceea ce li s-a făcut poate să aibă o importanță considerabilă.

Mai mult decât atât, am avut ocazia să aflu de la unii pacienți că au negociat la preț tipul de operație. Pentru a înțelege caracterul ridicol pe care vreau să îl evoc, intervenția bariatrică cel mai frecvent practicată pe plan mondial, cea de micșorare de stomac, cunoscută în termeni medicali corecți drept gastroplastia verticală de reducție de tip Gastric Sleeve, recunoaște un singur standard oriunde s-ar practica în toată lumea civilizată. Această operație este diversificată din mercantilism, conform declarațiilor unor pacienți, în sensul că se negociază cu pacientul, în funcție de cât este dispus să achite, dacă i se reduce stomacul mai mult sau mai puțin. Această atitudine este incalificabilă de o manieră elegantă pentru că depășește bunul simț, în primul rând, nefiind sub nicio formă acceptat ca intervenția de tip Gastric Sleeve să poată fi făcută corect altfel decât respectând standardele care sunt aceleași peste tot în lumea civilizată.

Am avut, de asemenea, surpriza să constat că dincolo de pacienții ajunși în stare gravă ca urmare a unor complicații, grija pentru a efectua acest gen de operație de o manieră corectă lasă de dorit. Am consultat un pacient care, operat cu 6 săptămâni înainte, a început să prezinte dificultăți în a se alimenta încă de la întoarcerea în țară. Aceste dificultăți s-au manifestat prin vărsături postalimentare care s-au intensificat progresiv ca frecvență de apariție. Examenul imagistic efectuat a demonstrat că o operație care ar fi trebuit să fie un Gastric Sleeve, o micșorare a stomacului pe verticală, care ar trebui să îmbrace un aspect uniform al calibrului stomacului pe înălțimea lui, se prezenta ca un stomac bilocular, în formă de clepsidră, cu 2 părți foarte dilatate, mult mai dilatate decât calibrul standard la care se reduce volumul stomacului pe verticală, unite între ele printr-o porțiune îngustată prin care produsul lichid radioopac folosit pentru efectuarea examenului imagistic se scurgea cu dificultate.

Prin urmare, subliniez încă o dată faptul că prețul mic, chiar dacă reprezintă un argument pragmatic semnificativ, nu este întotdeauna echivalent cu o operație efectuată la standarde de calitate normale și cu atât mai puțin acest flagel al turismului medical nu pretează la o urmărire corectă și la o evoluție corectă a cazurilor operate astfel.

Este o realitate îngrijorătoare care, din păcate, nu poate fi cuantificată în sensul de a face predictibilă evoluția pacienților. Sunt pacienți care evoluează conform așteptărilor, dar complicațiile în număr mare ale pacienților operați în Turcia susțin caracterul periculos al acestui fenomen. Simplul fapt că avem doi prieteni care s-au operat acolo și care sunt mulțumiți nu reprezintă garanția anulării riscului reprezentat de această manieră de a trata oamenii prin turism medical în care justificarea prețurilor scăzute nu poate fi alta decât compromisul în raport cu calitatea materialelor folosite.

Obezitatea este tratată în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia, cu respectarea cu strictețe a standardelor de calitate impuse la nivel internațional. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.