Articole medicale

08.06.2023

Incontinența urinară de stres la fetițe și adolescente

Dr. Codruta - Olimpiada Iliescu

Medic primar Pediatrie, Nefrologie pediatrică

Incontinența urinară de stres la fetițe și adolescente

Incontinența urinară de efort reprezintă o formă adesea nerecunoscută de incontinență apărută în timpul zilei la fetițe, înainte de pubertate, și la adolescente.
Incontinența urinară de stres, numită și incontinență de efort (IUS/IUE) este o problemă frecvent întâlnită la femei, asociată fenomenului de îmbătrânire, dar care apare și la femeile care au născut de mai multe ori sau care prezintă prolaps genital și/sau mobilitatea excesivă a uretrei.
Alți factori de risc pentru IUS includ: menopauza, obezitatea, constipația, afecțiunile pulmonare cronice asociate cu tusea, femeile care au suferit o intervenție chirurgicală pelvină sau care prezintă tulburări ale țesutului conjunctiv care duc la o hipermobilitate articulară (sdr. Ehlers-Danlos, sdr. Marfan) sau care prezintă niveluri scăzute de estrogen.

Incontinența urinară de stres la fetițe și adolescente: frecvență

Incontinența urinară de stres a fost considerată mult timp o afecțiune rară la fetițe și adolescente, dar incidența sa a crescut în ultimele decade prin creșterea incidenței obezității la copil și prin schimbarea stilului de viață modern, care implică și practicarea activității fizice.
Chestionarele completate de sportivele dintr-un liceu din Midwest SUA au arătat că 25% dintre ele au raportat existența manifestărilor incontinență urinară de efort și că 92% dintre acestea nu au spus niciodată nimănui despre problema lor. De asemenea, 15% dintre aceste adolescente au raportat impactul negativ a acestei probleme asupra vieții lor sociale sau asupra dorinței lor de a mai continua să practice sportul.
Prin urmare, identificarea și tratarea acestor adolescente este importantă, deoarece acestea sunt expuse riscului de a renunța la sport și de a-și limita activitățile extra-curriculare și viața socială dacă simptomele nu sunt abordate sau controlate în mod adecvat.

Incontinența urinară de stres la fetițe și adolescente: cauze

Sporturile frecvent asociate cu apariția incontinenței de efort sunt: voleiul, baschetul, atletismul, gimnastica sportivă, săriturile în lungime sau în înălțime, ridicarea greutăților în culturism, dar și dansul hip-hop sau acrobatic, comparativ cu practicarea gimnasticii aerobice, a ciclismului, înotului, schiului, în care acest tip de incontinență este mult mai rar întâlnită.
Incontinența urinară de stres se manifestă ca o incontinență de urină apărută în timpul zilei, la creșterea presiunii intrabdominale (tuse, râs, strănut), urcarea treptelor, transportul sau ridicarea unor greutăți (la fetițele școlare ghiozdanul încărcat cu cărți) sau la practicarea sportului și se datorează unei hiperlaxități a planșeului pelvin, care poate fi demonstrată printr-o cistografie micțională efectuată în ortostatism. O situație particulară o reprezintă fetițele obeze, care pot prezenta acest tip de incontinență, care se complică adesea cu infecții urinare recidivante, precum și pierderi involuntare de materii fecale (encoprezis).

Incontinența urinară de stres la fetițe și adolescente: metodă revoluționară de tratament la Arcadia

Utilizarea tehnicilor de tonifiere ale musculaturii planșeului perineal și-a dovedit utilitatea și mai ales eficiența la aceste paciente. Tehnologia HIFEM (high intensity focused electromagnetic procedure) disponibila acum și în Arcadia a permis îmbunătățirea calității vieții la 95% dintre pacientele tratate, obiectivată prin completarea chestionarelor simptomelor, o reducere sau eliminare a nevoii de utilizare a tampoanelor de zi absorbante la 67% dintre cazuri, iar 88% dintre cazuri și-au îmbunătățit funcționalitatea planșeului perineal. 100% dintre paciente au declarat satisfacția ameliorării incontinenței de stres într-un interval de timp care a variat între 3 și 6 luni prin utilizarea acestei tehnici. La 35.6% dintre paciente utilizarea acestei tehnici ca variantă unică de tratament a dus la dispariția completă a incontinenței.
Emsella este un dispozitiv de ultimă generație dotat cu tehnologia patentată HIFEM, prin care se induc contracții supramaximale, care provoacă stimularea și regenerarea musculară din zona planșeului pelvin, respectiv controlul neuromuscular. Tratamentul este 100% sigur, cu acțiune electromagnetică, ușor de tolerat și confortabil.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.