Controlul infecției

Spitalul Arcadia acordă atenţie maximă regulilor de acces şi a conceput un circuit securizat al aparţinătorilor, materialelor din exterior, materialelor cu circuit intern destinate sterilizării şi dezinfecţiei etc.


  • La fiecare etaj există o cameră destinată îmbrăcării echipamentului pentru vizite şi depozitării obiectelor vizitatorilor. Uşile acestor spaţii sunt securizate, iar accesul în perimetrul medical se face după ce personalul abilitat constată că toate condiţiile de igienă şi siguranţă sunt îndeplinite de către vizitatori.
  • Pentru siguranţa pacientului, sistemul implementat în spital este supravegheat cu atenţie de către medicul epidemiolog şi presupune respectarea tuturor regulilor şi evitarea infecţiilor nosocomiale.
  • Spitalul Arcadia aplică în mod strict toate regulile legate de respectarea circuitelor instrumentarului, materialelor sanitare, deşeurilor şi alimentelor. Pentru aceasta există un sistem de lifturi pereche (montcharge) separate pentru rufe curate şi murdare. Serviciul de curăţenie şi managementul deşeurilor se realizează cu respectarea tuturor standardelor în domeniu: troliu de curăţenie dedicat fiecărei rezerve, spaţii speciale de depozitare a deşeurilor pe fiecare etaj şi la nivel central.
  • Staţia de sterilizare ocupă un spaţiu special amenajat, format din cameră primire instrumentar folosit, zonă destinată spălării, cameră de sterilizare (cu autoclavele CISA 6410 HB şi 3290 HB) şi zonă de depozitare a instrumentarului steril.
  • Spaţiul spălătoriei este structurat în două zone complet separate, una pentru rufe murdare şi alta pentru rufe curate. Această separare este posibilă graţie sistemului revoluţionar cu barieră al maşinilor de spălat (maşinile au două căi, una destinată alimentării cu rufe murdare, iar cealaltă evacuării rufelor curate). În zona de rufe curate există echipamente complete pentru uscare şi călcare - maşini de uscat şi calandru.
  • Curăţenia este unul dintre cei mai importanţi factori pentru confortul şi siguranţa pacienţilor (adult, copil sau nou-născut). Spălătoria proprie din cadrul Spitalului Arcadia este dotată la cele mai înalte standarde, pentru ca pacienţii să poată beneficia în permanenţă de îmbrăcăminte de spital, lenjerie de pat şi prosoape dezinfectate şi curate.